Vali Çiçek, Vali Gökmen Çiçek,

Vali Çiçek, Vali Gökmen Çiçek, "Panik yaratan paylaşım yapan hesaplar takip altında'

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, İncesu ve Hacılar ilçesi merkezli meydana gelen depremler sonrasında bazı sosyal medya hesaplarından yapılan asılsız paylaşımların vatandaşlar arasında yanlış anlaşılmalara, korku ve paniğe neden olduğunu bu nedenle valilik ile kamu kurum ve kuruluşların resmi sosyal medya hesapları dışındaki hesaplardan gelen paylaşımlara itibar etmemeleri gerektiğini böyle paylaşımların Emniyet Müdürlüğü tarafından takibe alındığını açıkladı.

AFAD verilerine göre Kayseri’nin İncesu ilçesi merkezli saat 14:47’de 4.7 ve Hacılar merkezli 14:48’de ise 4.4 şiddetinde ikinci deprem meydana geldi. Bu depremlerden 5 dakika sonra saat 14:53'de ise İncesu’da 4,3 şiddetinde, saat 15:15’de ise İncesu merkezli 3,8 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Depremler kentin birçok yerinde hissedildi.
 
Yaşanan depremlerden sonra bazı sosyal medya hesaplardan yapılan asılsız paylaşımların vatandaşlar arasında yanlış anlaşılmalara, korku ve paniğe neden olduğunu bu neden oldu. Konu hakkında Kayseri Valisi Gökmen Çiçek basın toplantısı düzenledi. Valilik ile kamu kurum ve kuruluşların resmi sosyal medya hesapları dışındaki hesaplardan gelen paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Vali Çiçek, halkı paniğe sevk eden paylaşımların Emniyet Müdürlüğü tarafından takibe alındığını açıkladı. 
 
'YAŞANAN DEPREMLER ENERJİ BOŞALMASINI SAĞLAYAN DEPREMLERDİR'
 
Bugün yaşanan depremlerde can ve mal kaybının yaşanmadığını dile getiren Vali Çicek, "Bugün ilimizde 3 deprem meydana geldi. bu depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Bu depremlerden sonra özellikle kamuoyu ve sosyal medyada yeni bir deprem mi olacak veya bir takım sosyal medya paylaşımlarında Kayseri'de yeni bir deprem beklentisi var gibi algı oluşturulmaya çalışıldığı görülmüştür. Özellikle bizler bilimsel verilere göre hareket etmek durumundayız devletimizin verilerine, bilgilerine inanmak durumundayız. Bu konu ile ilgili özellikle birkaç gündür deprem olan Saraycık, Karpuzsekisi, İncesu, Hacılar bölgesi zaten bizim beklediğimiz üniversitelerde ki bilim adamlarımızın, hocalarımızın beklediği ve 5,5 üzerinde bir deprem üretmesini beklemediğimiz depremler. Aslında olan depremler enerjinin azaldığı, aslında olumsuz olarak değerlendirilmeyen daha büyük olabilecek depremlerin önüne geçen enerji boşalmasını sağlayan depremlerdir. Dolayısıyla şunu özellikle söyleyeyim biz deprem olan bölgelerde 5,5 üzerinde bir deprem beklemiyoruz özellikle bu konuda uzman arkadaşlarımızın hocalarımızın bize verdiği bilgi bu noktada" şekilde konuştu. 
 
'PANİK YARATACAK PAYLAŞIM YAPAN HESAPLAR TAKİP ALTINDA'
 
Sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve halkı paniğe sürükleyen paylaşımların yalan olduğunu bu konuda Emniyet Müdürlüğü'nün paylaşım yapanları takibe aldığını belirten Vali Çiçek, "Bugün bende bazı sosyal medya hesaplarında görüyorum çok büyük bir deprem olacak gibi halkı korkuya, paniğe sürükleyecek paylaşımlar görüyorum. Bu hesapların her biri takip ediliyor kesinlikle devletimizin verdiği bilgiler dışında hiçbir bilgi doğru değil bunların hepsi yalan. Kayseri'de bahsettiğim bölge, aslında kırıklı fay hattı olan ve bizim olası olarak değerlendirdiğimiz ve 5,5'un üzerine çıkmasını beklemediğimiz olası depremlerdir. O yüzden ülkemiz tabii ki büyük bir felaket yaşadı felaket görüntülerini gördükten sonra insanların duygusal olarak refleks vermesini anlıyorum. Yalan bilgilerin, özellikle art niyetli bir korku ortamı bir panik ortamı oluşturmak için paylaşılan sosyal medya hesaplarının hepsi takibimize buna fırsat vermeyeceğiz, emniyetimiz gerekli işlemleri yapacak. Böyle bir haksızlığı hem çocuklarımıza hem halkımıza yaşatamayız' ifadelerini kullandı.  
 
'KAYSERİ YAĞMUR OLDU MARAŞ'A YAĞDI'
 
Kayseri'nin 6 Şubat depremi sonrası yağmur olup Maraş'a yağdığını söyleyen Vali Çiçek, "6 Şubat'ta ülkemizde yaşanan büyük afet ve Asrın felaketi dediğimiz bu felaket gerçekten çok büyük ölçüde bir felaketti. Ben Kahramanmaraş'tayken arama kurtarmadan sorumlu olduğum dönemde Birleşmiş Milletler genel sekreter yardımcısının 'dünyada hiçbir ülke böyle büyük bir felaketle karşılaşmadı ve hiçbir ülkeye bu kadar kısa süre içerisinde onunla başa çıkmak için kontrolü alma becerisine sahip değildir' diye söylemişti. Büyük bir mücadele veriliyor. Biz hatırlarsınız ki ilk gün saat beşte bir basın toplantısı yaptık 5.40 gibi ben Kahramanmaraş'a gittim gittiğimde 7.45 civarındaydı saat ve arkasından Büyükşehir belediyemiz başta olmak üzere yardımlar yağdı. O günü hatırlarsanız biz o gün başka bir kriz bekliyorduk. Kriz masasının o gün çok erkenden toplanabilmesinin sebebi de birazcık hazırlık yaptığımız kar afetiydi. Büyük bir kar beklentimiz vardı yollarımızın kapalı olabileceğini değerlendirerek hem belediyelerimiz hem bizler görevlerimizi bırakmıştık ve buna hazırlık yapıyorduk dolayısıyla aslında başka bir krizi beklerken başka bir krizle karşılaştık ve o andan itibaren de her birimiz zaten başka bir krizle ilgili hazırlıklı olduğumuz için kriz merkezimizde toplanıp çalışmalara başlayıp alana gitmiştik. Ben özellikle bu ilin Valisi olmaktan dolayı her zaman onur duyduğumu gurur duyduğumu söylemiştim. Ancak bu deprem vesilesi ile bu şehre hizmet etmekten duydum onurun binlerce kat daha fazla değerli olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü Kayseri ilk andan itibaren yağmur oldu Maraş'a yağdı. Sadece Maraş'a değil Hatay, Adıyaman, Malatya gibi her yerde Kayseri'nin evlatları büyük bir mücadele verdiler. Öncelikle belediyelerimiz çok büyük bir mücadele verdiler" diye konuştu. 
 
'660 AĞIR HASARLI YAPI VAR'
 
Kayseri'de 660 yapının ağır hasarlı olduğunu dile getiren Vali Çiçek, "Bizde hemen afetin sınır ili olarak bizim elimizi depremde etkiledi. 660 tane ağır hasarlı yapımızın olduğunu zaten paylaştık bu 660 yapının konut olarak baktığımızda 400'ü Sarız'da ahırlarla beraber 480 rakamına ulaştığını, daha çok Sarız bölgesinde yoğunlaştığını biliyoruz. 12 tane okulumuz var bu 12 okulumuzun bir kısmı metruk, kullanılmayan okul, bir kısmı yığma bina olan okullarımızdı ve 28 tanesi de minare cami minaresi vardı dolayısıyla bu 40 kamu binasının dediğimiz aslında rakam bu, gerisi cami minareleri ve 5 tane de kamu binalarının eklentileri, depoları var. Bugüne kadar 11 bin 618 başvuru yapıldı bina hasarı tespiti ile ilgili ve bunların yüzde 57'sinde bu tespitler yapıldı. Yapılan tespitlerde az önce söylediğim 660 rakamı ağır hasarlı olarak karşımıza çıktı. 62 orta hasarlı ve 3 bin 200'de hasarsız yapı var ama bahsettiğim 57'den sonraki rakam için 1 hafta içerisinde müdüre hanım bana bitireceği sözünü verdi. Bir hafta içerisinde tamamı bakılmış olacak dolayısıyla arkadaşlarımızın çevre şehirciliğimizin bütün ekiplerimiz alanda ve görevlerinin başında biz de şu an bir paniğe sevk edecek bir korkuya sevk edecek bir durum yok" şeklinde konuştu. 
 
'DEPREM ÖNCESİ OKULLARI BOŞALTMIŞTIK'
 
Deprem öncesinde okulların depreme dayanıklı olup olmadığı hakkında çalışma yaptıklarını ve sorun çıkaran okulları boşalttıklarını ifade eden Vali Gökmen Çiçek, şunları söyledi: "Biz deprem öncesinde de okulları boşaltmıştık. Aslında biz deprem öncesinde bütün okullarımızın depreme dayanıklı olup olmaması ile ilgili çalışma yaptık hatta bununla ilgili eleştirenler de oldu 'böyle bir dönemde okullar boşaltılır mı?' diye, 3 okulumuzu boşaltmıştık diğer 6 okul ile ilgili de hazırlık yapıyorduk ve rektörümüze tekrar incelenmesi için yollamıştık. Dolayısıyla biz aslında sadece bu okulları değil bütün okullarımızla ilgili deprem analiz çalışmamıza başlamıştık. Bizim bütün okullarımız çok kısa bir süre içerisinde tekrardan bir analizden geçirilecek. Zaten çok büyük bir kısmınında yapmıştık, buna göre 3 okulun acilen boşaltılması gerekiyordu hemen boşalttık diğer okullarla ilgili üniversitemizden gelen raporu beklemekteydik. Onlarla ilgili de planlamamız vardı biz her halükarda deprem olsun olmasın, çocuklarımızın hasar alabilecekleri bir binada okumasına gönlümüz razı değildi. Bu manada zaten Kayseri'de belediyelerimiz kentsel dönüşüm ile ilgili nasıl yoğun bir çalışma sarf ettiğini bütün Kayseri biliyor."
 
Son olarak Valiliğin paylaştığı bilgiler dışında paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Vali Çiçek, "Benim Kayseri ile ilgili Kayseri kamuoyuna Kayseri Valisi olarak ve Kayseri'nin bir evladı olarak söyleyeceğimiz şey lütfen bizden gelen veriler ve bilgiler dışındaki verilere inanmayın. Sosyal medya paylaşımlarında paylaşılan panik havası oluşturan bilgiler valiliğimiz tarafından paylaşılmadıkça doğru değildir" dedi.

Google+ WhatsApp