ASIRLIK HAYIR ŞARTLARI BUGÜN DE YAŞIYOR: VAKIF MEDENİYETİNDEN TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

ASIRLIK HAYIR ŞARTLARI BUGÜN DE YAŞIYOR: VAKIF MEDENİYETİNDEN TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Yüzyıllar önce camilerin, sokakların ve esnaf dükkânlarının temizliği için kurulan vakıfların hayır şartları, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çalışmalarıyla bugün de hayat buluyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, sorumluluk alanında bulunan vakıf eserlerinde ve çevrelerinde kapsamlı temizlik çalışmaları gerçekleştirdi.
 
Osmanlı’dan günümüze uzanan vakıf medeniyetinin çevre temizliğine verdiği önemi yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalarda; tarihî camilerin iç mekânları, mihrap ve minberleri, avizeleri, şadırvanları ve bahçeleri temizlenirken vakıf dükkânlarının önleri, sokaklar ve kaldırımlar da temizlendi.
 
Dört Asırlık Vakıf, Bugünün Sokaklarında
 
Çalışmalar, farklı dönemlerde kurulmuş dört tarihî vakfın hayır şartları doğrultusunda gerçekleştirildi.
 
1721 yılında Diyarbakır’da kurulan Abdullah Paşa Bin Mustafa Paşa Vakfı’nın tarihî eserlerin bakım ve temizliğine ilişkin hayır şartı kapsamında camilerin iç mekânlarında temizlik yapıldı.
 
1640 yılında İstanbul’da kurulan Mahpeyker (Kösem) Valide Sultan Vakfı’nın cami ve çevre temizliğine yönelik hayır şartı doğrultusunda cami bahçeleri ve çevreleri temizlendi.
 
1708 yılında kurulan İbrahim Paşa Bin Selim Vakfı’nın sokak ve kaldırımlara yönelik hayır hizmetleri ile 1732 yılında kurulan Çadırcı Ahmed Ağa Bin Abdullah Vakfı’nın esnaf dükkânlarının önünün temizlenmesine ilişkin hayır şartları kapsamında vakıf dükkânlarının bulunduğu sokaklarda temizlik çalışmaları gerçekleştirildi.
 
Değişen Yüzyıllar, Değişmeyen İyilik
 
Bir zamanlar vakfiyelere yazılan hayır şartları, bugün kırmızı yelekli vakıf çalışanlarının emeğiyle yeniden hayat buldu. Kimi tarihî bir caminin avizesini temizledi, kimi mihrap ve minberin bakımına özen gösterdi, kimi de esnafın kapısının önünü süpürdü.
 
Bu çalışmalarla yalnızca ibadethaneler ve sokaklar temizlenmedi; asırlar önce toplumsal sorumluluk bilinciyle oluşturulan vakıf kültürünün yaşayan bir miras olduğu bir kez daha ortaya konuldu.
 
Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ecdadın vakfiyelere emanet ettiği hayır şartlarını yerine getirerek tarihî eserleri korumaya, vakıf kültürünü yaşatmaya ve bu köklü medeniyetin iyilik anlayışını gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

Google+ WhatsApp