Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Şahin, “12 milyon işçi için ciddi bir sıkıntı var”

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Şahin, “12 milyon işçi için ciddi bir sıkıntı var”

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin 12 milyon özel sektör işçisinin kıdem tazminatının garantiye alınması gerektiğini daha sonra fonun kime devredilmesi konusunun tartışılmasının yapılmasını söyleyerek, “Yıllık yüzde 700 karı olan büyük işverenler bu karın yüzde 3’ünü kıdem tazminatı olarak veriyorlar. İşveren işçiye bu karın yüzde 3’ünü çok görüyor. Böyle bir ortamda kıdem tazminatı fonunu kim kullanacak tartışması işçinin aleyhine devam edip duruyor. Öncelikle işçinin kıdem tazminatını garanti altına alın. 12 milyon özel sektör işçisi için ciddi bir sıkıntı var. Önce bu durum çözülsün” dedi.

Kıdem tazminatının fon sistemine devredilmesi yine gündemde. Fonu hükümetin mi yoksa işverenlerin mi yöneteceği ise hala belirsiz. İş dünyası işçinin her yıl için alacağı 30 günlük brüt ücretin 15 güne düşürülmesini istiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Fona devir konusu ara ara gündeme getirilir, sonra üstü örtülür. İlk başlangıç aslında 1970’lere dayanıyor. Bunu ilk defa Vehbi Koç gündeme getirdi. Fakat sadece fona devretme değil orada başka bir husus daha var. İş dünyası kıdem tazminatının fazla olduğunu düşünüyor.  Yani 30 günlük brüt ücreti fazla görüyor. Bunun 15 güne düşürülmesini istiyor. Ve fon konusunda da hükümetlerle işverenler sürekli tartışıyor. Bu fonu kimin yöneteceği konusunda anlaşamıyorlar. Fon oluşturulması konusunda hükümet ve işverenler anlaşmış durumda. Hükümet ara ara kaynağa ihtiyaç duydukça kıdem tazminatı fonunu ortaya çıkartıyor. Anlaşamadıkları husus kimin yöneteceği olunca bu üstü örtülü kalıyor. Bu durumda işverenin işine yarıyor. Şu anda adı konmayan bir fon var. Milyonlarca işçi çalışıyor bir yerlerde ve bunların kıdem tazminatı sürekli birikiyor. 15 sene sonra 20 sen sonra ödeniyor. Bu fonu kullanan birileri var. Kullananlarda işverenler. İşverenler hükümetle pazarlığını 15 güne düşürürse fonu hükümetin kullanmasına sıcak bakacaklar. Ya 15 güne düşürün ya da biz kullanalım diyorlar. Burada işçinin kanaati çok sorulmuyor. İşverenlerle hükümet bunu belirlemeye çalışıyor. İşçi sendikalarının kırmızıçizgimiz, yedirmeyiz gibi söylemleri tamamen şov. Onlarda bunu biliyorlar. Yani işverenler ve hükümet bunu belirleyecek. Kıdem tazminatı 15 güne düşerse fonun yönetimi hükümette olacak, düşmezse 30 gün olarak kalırsa işverende kalmış olacak” ifadelerini kullandı. 
 
“YARIN KIDEM TAZMİNATINI GETİRMEZSEN İŞE BAŞLAMA’’ 
 
Fonu kimin yöneteceğinden önce işçinin güvencesi olan kıdem tazminatının garanti altına alınması gerektiğini belirten Başkan Şahin, “Biz iş çıkartma durumlarında kıdem tazminatının bir güvence olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu değişiklik fon konusu konuşulacaksa bu güvencenin kalması şartıyla konuşulabilir. Tabi bunu da ikiye ayırmak lazım, kamu işçisi bir de özel sektör olarak. Kamu işçileri için kıdem tazminatında bir sıkıntı yok. Onlar her halükarda kıdem tazminatını alıyorlar emekli oldukları zaman ya da işte çıkartıldıklarında. Eğer haksız yere çıkartılmışsa bu mahkeme tarafından garanti altına alınıyor.  Fakat özel sektörde kıdem tazminatının garantisi yok. Şuan hatta fondan önce halledilmesi gereken bir şey var. 2 milyona yakın kamu işçisi var ama 12 milyona yakın özel sektör işçisi var.  Bu 12 milyon özel sektör işçisinin içerisinde bize yansıyan öyle sıkıntılar var ki, bunun konuşulması lazım ki sonra fonu konuşalım. İşverenler her yıl işçisinin kıdem tazminatını bankaya yatırıyor. Fakat aynı akşam işveren işçiye ‘yarın o kıdem tazminatını getirmezsen işe başlama’ diyor. Dolayısıyla işçi iş işe kıdem tazminatı arasında bir ikileme sürükleniyor. İşçide iş bulmanın zor olduğunu, alacağı kıdem tazminatının da kendisini 2-3 ay idare edemeyeceğini bildiği için bu duruma razı oluyor. Bunlar çözülmeden kıdem tazminatının fonu konuşulmaz” şeklinde konuştu. 
 
‘ÖNCELİKLE İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINI GARANTİ ALTINA ALIN’
 
İşverenin işçiye kıdem tazminatını çok gördüğünü dile getiren Başkan Şahin, “Yıllık yüzde 700 karı olan büyük işverenler bu karın yüzde 3’ünü kıdem tazminatı olarak veriyorlar. İşveren yüzde 3’ünü çok görüyor işçiye. Böyle bir ortamda kıdem tazminatı fonunu kim kullanacak tartışması işçinin aleyhine devam edip duruyor. Kıdem tazminatı fonundan önce halledilmesi gereken sorunlar var. Öncelikle işçinin kıdem tazminatını garanti altına alın. Özel sektör için fon oluşturabilirsiniz fakat kamu için bir fon oluşturmaya gerek yok. 12 milyon özel sektör işçisi için ciddi bir sıkıntı var. Önce bu durum çözülsün” diye konuştu. 

Google+ WhatsApp