Şeker pancarı çiftçisi pancara,fabrikalar ise şekere zam bekliyor.

Şeker pancarı çiftçisi pancara,fabrikalar ise şekere zam bekliyor.


Şekerpancarı ülkemizde her ne kadar stratejik bir ürün olmasada yetiştirmesi  zahmetli bir ürün olduğu kesin.

Şimdilerde şeker pancarı çiftçisi alınteri ile yetiştirdikleri bu zahmetli ürünün artan maliyetler sebebi ile karşılığını alamamakta bu durum ise çiftçileri kara kara düşündürmekte...

Sadece çiftçimi sıkıntıda tabiki hayır bu bir döngü bu döngü içerisinde şeker fabrikaları önemli rol oynuyor. Yani bir zincirin halkaları misali düşünecek olursak şeker fabrikalarındada aynı karamsar düşünce hakim çünkü şeker fabrikalarında girdi maliyetlerinin bir çok kalemde zamlanması sebebi ile ürettikleri şeker satış fiyatını bırakın kâr etmeyi maliyetlerini bile karşılamaktadır. Hal böyleyken fabrika kazananazsa çiftçi nasıl kazanacak çiftçi kazanamazsa fabrika nasıl kazanacak işte bu döngünün devlet tarafından acil revize edilip ivedi olarak müdahele edilmesi gerek yoksa bu döngü bozulursa toparlaması çok güç ve bedeli ağır sonuçlar doğurabilir.

Bahsettiğimiz sektör önemli bir sektör yaklaşık 350 bin çiftçi aileyi ilgindirecek kadar önemli buna çalışanları , tedarik zincirini vs ekleyecek olursak gerisini siz düşünün.

15 şeker fabrikası ile ülkedeki şeker üretiminde yüzde 35.5’lik payla söz sahibi pozisyonunda olan Türkşeker, bizde bir tabir vardır tuzu kuru derler, galibi şekeri kuru ki , şeker satışında 14 ay boyunca zam yapmayıp üstüne iskontolu ve vadeli şeker sattıkça, fabrikalar her yıl artan pancar taban fiyatlarının altında ezilmeye başladı. Bu durumu sektörün öncü kuruluşu Kayseri Şekerden başka dile getiren yok, adeta yolbaşçılık ederek  çiftçisinin hakkını ve şeker sektörünün geleceği için önemli açıklamarı ile sadece Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı sayın Hüseyin Akay'dan başka konuyu anlatan izah edende yok...

Biz izah etmeye devam edelim gelelim maliyetler konusuna işte o maliyetlerin karşılanabilmesi için en az yüzde 30 zam yapılması gerekirken, yüzde 20’lik bir zam bile şeker üretimindeki maliyetleri karşılamaya yetmiyor. Özetle, şeker fabrikalarının geleceği belki de beklenen ‘zam’a bağlı. 

 

Şimdi top yekün şeker sektörü bu zam haberini beklemekte bakalım ne olacak...

Google+ WhatsApp