SU BAKANLIĞI UMUTLARIMIZI ARTIRIR MI?

SU BAKANLIĞI UMUTLARIMIZI ARTIRIR MI?


Yeni hükümet kuruldu. En önemli yeniliklerden biri bakanlıklardan birinin su bakanlığı olması oldu. Seçimler öncesinde bir radyo programında Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Sayın Taner yıldız’a sulama projelerini sormuştum. Diğer sorulara verdiği cevaplar yanında bu soruma verdiği cevap, temenni düzeyinde kalmıştı. Diğer Vekil arkadaşları ile birlikte bu projelerin takipçisi olacaklarını söylemişti. Sayın Başbakan da Kayseri’deki büyük mitingde bu konuyu dile getirmemişti. Doğrusu bu konuların rutin içinde, bürokrasinin dehlizlerinde kalacağı duygusuna kapılmıştım.

Kırsal kalkınma projeleri ve boyutları kent merkezinde heyecan uyandırmıyor. Oysa hem üretim, kalkınma hem de istihdam için çok önemli projeler hayata geçmeyi bekliyor. Bunun boyutunu aktaran şu rakamlara bir bakalım:

“İlimiz yüzölçümünün yarısına yakını tarım alanı olarak kullanılmakta bu alanında %26’sını 1. sınıf, %26’sını 2. sınıf ve %48’ine de 3. sınıf tarımsal alan olarak dağıtabiliriz. Tarım alanlarının sulama bakımından yeterli düzeyde olmaması verimi azaltmaktadır. Toplam tarım arazisinin sadece %14’ü sulanmaktadır. Büyük sulama projelerinin ( Develi II. Merhale, Bahçelik Sarıoğlan, Yamula ) tamamlanması ile birlikte bu oran %28’e yükselecektir. Bu projelerle birlikte ayrıca ürün çeşitlendirme ve özellikle hayvancılığı da canlandıracak yem bitkisi üretimine ve verimliliği artırmaya yönelik projeler hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.”

Gelinen nokta ise DSİ Bölge Müdürünün açıklamalarından anlaşılıyor: “Yamula Barajı havzasındaki 110 bin hektarlık alanı suya kavuşturmak amacıyla yapımına başlanan ve 99 metrelik bölümü açılan 1140 metre uzunluğundaki Dadağı Tüneli”Yani onda biri ancak açılabilmiş bir tünelden söz ediliyor. Sulama kanalları ile ilgili atılmış bir adım ise gözlemlenmiyor.

Bölge müdürünün hedef olarak gösterdiği; “Yamula Barajı sularının Dadağı Tüneli aracılığıyla Kayseri'de Yamula, Ebiç, Dadağı, Mahzemin, Karakimseli ve Kalkancık yerleşimlerindeki 6 bin 500 hektarlık alanın sulu tarıma açılmasını sağlayacağını kaydeden Özpınar, "Tünel, Nevşehir ve Kırşehir'deki Kalaba-Seyfe Sulama Projesi kapsamında yaklaşık 104 bin hektarlık alanın da suya kavuşmasını da sağlayacak “ Ne zaman gerçekleşecek?

Kayseri, umutla ve yıllardır bu projelerin hayata geçmesini bekliyor. Kente göçü durduracak, refah ve gelişmişliği yayacak böyle büyük projelerin mutlaka öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir.

Hükümet programında da önemli yer verilen bu konunun takibi ve hızlandırılması gerekmektedir. Vekillerimiz, taşra projeleri konusunda da istekli olmalılar ve kamuoyu desteğiyle birlikte çaba sarf etmeliler.

Google+ WhatsApp