
SOKAK DÜĞÜNLERİ
Şu yaz günlerinde neredeyse her sokakta, her apartmanda düğün var. Kayseri’de çok sayıda düğün salonu var. Eskisi gibi düğünler için şu günlerde olacak diye bir şey de yok. Haftanın her günü düğün yapılabiliyor. Buna rağmen bu kadar sokak düğünü niçin yapılıyor? Salonlar mı pahalı? Salonlar da yer mi yok? Yoksa insanlar alışkınlıklarını devam ettirmek için mi sokak düğünü yapıyorlar? Düğünü sokakta yapınca fazla bir eksiklikte olmuyor. Aynı masraf yapılıyor. Yine müzik grubu bulunuyor. Fazladan havayi fişek atılıyor.
Bir düğün gününü abartısız anlatıyorum. Sabah dokuz on arasında sesi çok çıkan hoparlörden verilen müzikle düğün başlıyor. Akşama kadar devam ediyor. Çalınan müziklerin kulak tırmalamaktan başka hiçbir özelliği de yok. Sabah ondan gece on ikiye kadar müzik aralıksız devam ediyor. Her biri bir köy kadar nüfus barındıran en az on apartmanın sakinleri, hasta, yaşlı, çocuk demeden buna katlanmak zorunda kalıyorlar.
Yaz günü olduğu için kapılar pencereler açık olmak zorunda. Evin içinde insanlar birbirlerinin seslerini duyamıyorlar. Küçük bebeklerin uyuması imkânsız. Her hafta sonu sınavlar var. İnsanlar aylar boyunca buna hazırlanıyorlar. Ama kafa beyin bırakmayan bu gürültü karşısında çaresizler.
Uygar bir ülkede insanların huzur ve refahı hukukla sağlanır. Hukuku uygulamakla görevli olanlar tarafından sağlanır. Komşuların birbirlerini şikâyet etmeleri gerekmiyor. Ya da düğün sahiplerinin insafına bırakılmaması gerekir.
Kayseri büyük bir şehir. İnsanların farklı ihtiyaçları ve sıkıntıları var. Bir de gürültü ile onları rahatsız edecek bir hak olamaz.
Bunun için izin alınıyor mu? Yasalarımız sokak düğünlerine izin veriyor mu? Veriyorsa bunun bir hududu yok mu? Emniyet güçleri bu sınırları adamına göre mi belirliyorlar. Bu ses sisteminin bir sınırı yok mu? Sınırı aşanlara karşı bir müeyyide yok mu?
Kurallar uygulanmayacaksa, niçin konulurlar? Kuralsız bir toplum nasıl medeni bir toplum olur? Kurallar bu düğünlere izin veriyorsa, etkilenenlerin ve mağdur olanların hakları ne olacak? Sokakta düğün yapılacaksa düğün salonları niçin var? Yazları okulların salonları bile buna tahsis ediliyor. Hala sokak düğünlerine niçin izin veriliyor? Havayi fişekler atılıyor. Hiç de kurallara uygun olduğunu sanmıyorum.
Ben bir gün içinde yaşadıklarımı bir daha yaşamak istemiyorum. Bu çirkin sesleri duymak zorunda değilim. Evimde huzur istiyorum. Efendim polis geldi, ceza yazdı, daha ne yapsın denilebilir. Ceza sonunda değişen hiçbir şey olmamış ise, gerçekten ceza yazdı mı, yapıyor gibi mi yaptı diye sorulabilir.
Bu şehirde huzur için çok şeyler yapıldı. Ancak bu konuda aynı gevşeklik devam ediyor. İnsanların bu yüzden birbirlerine düşmesi mi bekleniyor? Milyon nüfusa erişmiş bir kentte gelenekler kurallara göre değişmek zorundadır. Bunu yapacak olanlar şehrin huzurunu sağlamakla görevli olanlardır.