BU YÜZYIL YÜKSELİŞ YÜZYILI MI OLACAK?

BU YÜZYIL YÜKSELİŞ YÜZYILI MI OLACAK?


Hafta Sonu Kayseri’de Dış Politika konuşuldu. Yeni Akit Gazetesi yazarı Mustafa Özcan Kayseri’deydi. Önce kısa olarak TKMM denilen Türkiye Küçük Millet Meclisinde Kayseri’deki sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımı ile Arap baharı tartışıldı. Sonra Türkiye Yazarlar Birliğinin düzenlediği “Kocasinan Yuvarlak Masa Toplantısı”nda, entelektüel bakış açısıyla Türk dış Politikası konuşuldu. Pazar günü de Gönüllü Kuruluş temsilcileriyle İslam dünyasının geleceği konuşuldu.

Ben özel nedenlerle çok istememe rağmen ancak son toplantıda bulunabildim.

Önce Sayın Mustafa Özcan konusunda birkaç şey söylemeliyim. Kendilerin yalnızca bir dış politika yazarı olarak biliyordum. Oysa karşımıza bu yüzyılın literatürüne vakıf bir entelektüel çıktı.

Yüz yüze görüşmelerin ve sıcak sohbetin kazandırdığı bir güzellikti bu. Oysa çoklukla tersi duygular yaşardık. Yazılarından gıyaben tanıdığımız kişiler hakkındaki abartılı kanaatlerimiz, yüz yüze geldiğimizde kaybolurdu, hayal kırıklıkları yaşardık. Bazen keşke yakından tanımasaydım, dediklerim olmuştu. Bu sefer tam tersi duygular yaşadım. İyi ki, yakından tanımışım dedim.

Görüşlerine gelince.

Kendisi zaten bunlar benim görüşlerim, farklı düşünenler ve değerlendirenler olabilir diye söze başladı.

İlk göze batan olayları tahlildeki iyimserliği idi.14 asırlık İslam tarihinde git gelmeler olmuştu. Yine de bu sürenin 10 asrı İslam’ın zaferleriyle geçmişti. Şimdi bir gerileme yaşıyorduk. Eğer kıyamet kopmayacaksa yeniden zaferlerin gelmesi gerekiyordu. Biz şimdi tam bu dönemin başındaydık.

Tahlillerindeki bir diğer dikkat çekici nokta, Türklerin bu zafer asırlarındaki, uzun asırlar boyunca süren öncülük rolüydü. Yine bunu Türklerin yapacağı kanaati idi.

Çarpıcı bir iddiası, Suriye ile İsrail’in birleşeceği ve Türkiye’nin İsrail ile sınır olacağı idi. Ona göre İsrail ile ilgili sorunu da Türkler çözecekti.

Dikkat çeken bir ifadesi de yakın tarihte Yavuz Selim sonrası döneme yeniden dönüleceğini ifade etmesiydi. Yavuz’un 7,8 yıllık bir dönemde Arap dünyasını Osmanlıya bağladığını, böylece Osmanlıdaki Müslüman nüfusun yüzde yirmiden yüzde elliye çıktığını söyledi. Böylece ilginç bir şey öğrenmiş olduk. Osmanlı en geniş coğrafyada hüküm sürerken bile Müslüman nüfus ancak yüzde elli idi. Türkiye İslam dünyasının küresel gücüdür, dedi, Geçen yüzyılın başında 5 büyük küresel güçten bir olan Türklerin, yeniden bu güce erişeceğini ve yeni yüzyılın İslam yüzyılı olacağını ifade etti.

Peygamberimizin Ahmet B.Hanbel’in kitabında yer alan bir hadisine dayanarak bir tarih değerlendirmesi yaptı. Buna göre Müslümanların tarihi altı safha olacaktır.

Birincisi nübüvvettir,23 yıldır. İkincisi, peygamberlik metodu üzerine kurulu halifeliktir,30 yıldır. Üçüncüsü peygamberlik metodu üzerine olmayan halifeliktir, Emevi ve Abbasi dönemleridir. Dördüncüsü, saltanat dönemidir, Osmanlı’nın sonuna kadardır. Beşincisi, meliki cebriye , diktatörlükler dönemidir ve İslam dışı yönetimlerdir. Şu an yaşanan dönemdir. Altıncısı ise yeniden peygamberlik metodu üzere halifelik dönemidir. Mısırlı Alim Abdülmelik Zindani’ye göre Arap baharı bu dönemin başlangıcı olarak görülebilir.

Görüşlerinden birkaç alıntı yaptığım değerli misafirimizi, müstefit olarak uğurladık. Gelecek için de ümit var olduk. Emeği geçenlere ve özellikle Sayın Özcan’a teşekkürler ediyoruz.

Google+ WhatsApp