
ONUNCU YIL VE OKUTAN KONAĞI
Ak Parti kuruluşunun onuncu yılını kutladı. Başbakan’ın talimatı ile bu yıl iftar törenleri ile ve mütevazı şekilde bir kutlama programı düşünülmüştü. Kayseri’ye Bakan Hayati Yazıcı gelmişti. Kayseri’nin Ak Parti açısından önemi biliniyor. Bakanlar bu öneme göre çeşitli illere gönderilmişlerdi. Seksen bir ilde düzenlenen törenlere yetecek kadar bakan bulunmadığı için bazı illere de parti ileri gelenleri görevlendirilmişti.
Bakanın konuşmasını dinlerken ben de Bakanın özellikle Kayseri için seçilmiş olduğunu düşündüm. Bu konuda yalnız olmadığımı da etrafımda siyasetin aktif olarak içinde olanlarla konuşunca anladım. Bakan, partinin on yıllık tarihini ve geçirdiği evreleri, gaileleri anlattı. Kendisi Başbakan Erdoğan’ın avukatı da olduğu için yakın olduğu konuları dile getirdi. Dolayısıyla Ak Parti tarihi biraz da Sayın Başbakan’ın başından geçenler oldu. Hatta kendisinin getirdiği bir resim, Bakan konuşurken sahnede kaldı. Bu resim partinin kuruluş belgesinin Erdoğan’a takdim resmiydi. Resimde Abdullah Gül de vardı. Ancak ifademi mazur görün,”Abdullah Gül de vardı” dedirtecek derecede detayda kalan bir konumdaydı. Resimdekiler önemlerine göre sıralansalar bu resimde dördüncü veya beşinci derecede gözüküyordu. Konuşma içinde de detay içinde ismi geçti denilebilir. Elbette Sayın Abdullah Gül şu an cumhurbaşkanıdır, siyasetin dışındadır. Ancak geçmişe yönelik bir konuşmada içinde bulunduğu siyasi hareketin en önemli kişisinin, o kişiyi siyasette var eden bir topluluk önünde es geçiliyor gibi olması, dikkatlerden kaçmadı. İnsanlar mesajlara dikkat etmiş olabilirler, başından beri aktif siyasetin her safhasında bulunmuş olanların, dolaylı verilen bir mesaj olduğunu gördüklerini sanıyorum.
Aslında bütün birlikteliklerde bir tür ortaklıklar, koalisyonlar vardır. Siyasi partiler de koalisyonlardan oluşur. Çeşitli güçlerin bir arada olması ve hareket etmesidir. Dışarıdan bir bütün olarak görülse de bu her zaman var olan bir gerçektir. Ak Partinin kuruluşunda Abdullah Gül ve ekibinin ikincil olmayan bir önemi vardır. Partideki güçlerden biridir. Kardeşlik vurgusu farklı güçlerin varlığını ortadan kaldırmaz. Bu vurgu dışa karşı bir vurgudur. İçte güçler dengesi her zaman önemlidir. Kayseri, geçmiş yıllar boyunca bu gücün farkındaydı. Bakanın konuşmasında bu vurgunun tonunun bulunmaması, Erdoğan’a çok yakın olmasıyla ilgili olabilir. Parti kuruluşunun Ankara’da yapılması ve kendisinin o esnada daha çok İstanbul’da bulunuyor olması ile ilgili olabilir. Doğal olarak böyle konuşmuştur. Özellikle böyle bir mesaj kastıyla konuşmamıştır. Bizim algılamamız biraz kendi durduğumuz yer nedeniyledir. Yani biz yanlış anlamış ve algılamış olabiliriz.
Gelelim Okutan konağına. Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım’ı tebrik ediyorum. İlçesinin tarihi dokusunu ilmik ilmik işliyor. Konağın restore edilmiş halini bu vesileyle görmüş olduk. Gerçekten güzel bir konak. Şehir merkezinde bile böyle bir konak yok. Harika bir yer.