YARGIYA SÖYLENMEMİŞ

YARGIYA SÖYLENMEMİŞ


Başbakan’ın “Bu dalgalarla ülke boğulur” sözü, askerlerin muhtıraları gibi herkesin durduğu yere göre yorumladığı bir söz oldu. Birileri bak Başbakan bile rahatsız derken birileri de muhatabın yargı olmadığını anlatmaya çalıştı. Zaman Gazetesinin iki yazarı aynı gün aynı konuyu yazdılar. Tıpkı MİT sorununda olduğu gibi yargıya toz kondurmadılar. Başbakan’ın sözlerini bile öyle yorumladılar.

M.Türköne şöyle yazdı:

“Bu dalgalarda ülke boğulur" sözü, Başbakan'ın 28 Şubat soruşturmasına şaşırtıcı bir müdahalesi olarak kayıtlara geçti.

“4. dalga gözaltılara bakıp "bunlar toplumun huzurunu kaçırıyor" diyerek, normal şartlarda Kılıçdaroğlu'na uygun düşecek bir itirazı dile getiriyor. Bu sözde bir keramet aramalı mıyız?

“ 28 Şubat darbesi toplumun sivil kesimlerini darbe sürecine dâhil eden bir operasyondu. Adeta bugünün darbe yanlısı yüzde 17'si, yüzde 83'lük çoğunluğa karşı topyekûn bir kalkışma ile iktidarı ele geçirmişlerdi. Şimdi bu azınlık rövanştan korkuyor.

“Başbakan'ın "toplumun huzuru" ile kastettiği şey, işte bu kesimlerin endişeleri ve korkuları.”

Yazara göre, Başbakanın sözleri, eğer yazarın yorumladığı gibi değilse, yargıya müdahale. Eğer yargıya müdahale yoksa işin kerameti de yazarın yazdığı gibi.

M.Ü nal da şöyle yazdı:

“Açıkça söylemek gerekirse Başbakan Erdoğan, "Bu dalgalar arka arkaya geldikçe ülke boğulur." çıkışıyla şaşırttı.

“İtalya dönüşü havaalanında, "Bunlar toplumun da huzurunu kaçırıyor. Biz de ciddi manada rahatsızız." dedi. Erdoğan'ın düşüncesi yargı sürecinin hızlı işlemesi yönünde. Onun kelimeleriyle söyleyecek olursak, "bu iş uzatılmamalı, bitip, geçmeli..."

Yazarın ifadesine göre Başbakan’ın sözleri şaşırtıcı ama endişe edilebilecek bir durum yok. Ona göre de bu sözlerin kerameti, acele edilmesi, uzatılmaması. Sözler yargıya söylenmiş ama işinizi iyi yapıyorsunuz, fakat yavaş yapıyorsunuz demek için söylenmiş.

Bundan önceki iki yazımı okumuşsanız, şöyle diyebilirsiniz: Sen de yazında Başbakan için niyet okuması yapmıştın.

Ancak benim yazdıklarımda yargıyı kayırma ve kollama olmadığı gibi, niyet diyebileceğimiz darbe endişesini kendi endişem olarak yazdım. Yargının darbeyi böyle kışkırtma ihtimalini kendi fikrim olarak söyledim. Başbakan şunları kast etmiştir demedim.

Başbakanı tanıyanların hep söyledikleri bir özelliği var. Başbakan ima etmez, doğrudan söyler. Bana göre Başbakan sözlerini yargıya söylemiştir. Geçmişte de söylüyordu, şimdi de söylüyor.

Geçmişte başbakan yargıyı eleştirdiğinde alkışlayanlar, bu müdahale değil, eleştiri diyerek savunanlar, şimdi bırakın yargıya müdahaleyi eleştiriye bile tahammül göstermiyorlar.

Neden acaba?

Google+ WhatsApp