EĞİTİMDE DE İYİ ŞEYLER OLACAK MI?

EĞİTİMDE DE İYİ ŞEYLER OLACAK MI?


On yıldır iktidarda olan Ak Parti hükümeti, bütün sorunların temelini oluşturan eğitim konusunun özüne bir türlü dokunmadı. Tablet bilgisayar veya bedava kitap, eğitimin özü değişmedikçe neyi iyileştirebilir ki? On yılda gelinen noktadan geriye doğru baktığımızda görebileceğimiz bir gelişme veya değişim yoktur.

Yeni Milli Eğitim Bakanı konusunda daha başından bir iyimserlik taşıdığımı belirtmeliyim. Bunu daha önceki yazılarımda da dile getirdim.

Son günlerde medyada yer alan haberlere bakılacak olursa bu iyimserliğimi doğrulayacak adımlar atılacağı bilgisi görülecektir.

İdeolojik bir saplantıyla dayatılmış olan kesintisiz eğitim garabetini ortadan kaldırılacağına dair çalışmaların başlaması, işin özüne girildiğinin bir göstergesi sayılabilir.

Eksik olmakla beraber Bakanın aşağıdaki açıklamalarının hayata geçirilmesi halinde de umutlanabiliriz:

"Şunu söylemem lazım; arkadaşlar sınava odaklı bir eğitim sistemi normal bir durum değildir. Bunu hep beraber kabul edelim. Bütün çocuklarımızın şöyle ya da böyle dershanelere yönelmeleri de normal değildir. Biz okulumuzda sınıfımızda öğrenmemiz gereken dersleri ve kazanımlarımızı kendi öğretmenimizden almalıyız. Bunun için eğitim sisteminin kendi içinde daha fazla disipline olması ve öğretmenlerimizin bu sorunlara daha fazla sahip çıkması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında ben zaman içersinde sınavın ve özellikle dershaneye olan ihtiyacın azaldığı bir eğitim sistemi için hazırlık yapıyorum." şeklinde konuştu. "Sınıf geçme sisteminde de bir değişiklik yapmak istiyoruz. Mesela 7. sınıftayken 8. sınıftan ders alabilirsiniz. Eskiden şöyle bir hakkımız vardı; ben size bu hakkı yine vermek istiyorum. Ders geçme sisteminde eğer sizin okuduğunuz yıl ders ortalamanız belli bir notun üzerinde olursa bir üst sınıfın derslerini vererek bir sınıfı okumadan atlıyordunuz. Ve sene kazanıyordunuz. Bu sistemi tekrar sizlere vermeyi düşünüyorum ." "Müziğin güzel sanatların sporun ve benzerlerinin notla ölçülmesinin gerekmediğini düşünüyorum. Şimdi mesela biz insanlar öğrencilerimize sporla ilgili veya güzel sanatlarla ilgili olarak bunları yapmaları konusunda gerekli zemini hazırlasak ve bu tarafa yönlendirsek her türlü fırsat versek. Kendi kabiliyetleri olanlar mutlaka bir yere geleceklerdir. Bir yerlere gelenleri ödüllendirelim. Ama kabiliyeti olmayanları da cezalandırmayalım."

Dünya yeniden kuruluyor. Türkiye bu yenidünyaya ayak uydurmak istiyorsa, hatta ayak uydurmak bir yana, yenidünyanın önemli bir aktörü olmak istiyorsa, bu eğitim sistemini değiştirmek zorundadır. İlköğretimden Üniversiteye kadar gençlerimizin, çocuklarımızın en verimli çağlarını zehir ederek ve de yarışta en gerilerde bırakarak bu eğitimi sürdürmeye devam edemeyiz.

Eğitim sorunlarını, eğitimin sorunlarını çözersek ülkenin tüm sorunlarını çözmüş oluruz. Bu kadar önemli bir alanda iyi şeylerin beklentisi içinde olmamız, hakkımızdır diye düşünüyorum. Umarım sorumun cevabı olumlu olur.

Google+ WhatsApp