KİTAP SİZİ DEĞİŞTİRİR

KİTAP SİZİ DEĞİŞTİRİR


Kütüphane haftası dolayısıyla, ülke çapında etkinlikler yapılıyor. Kitabı da kütüphaneyi de anılacak bir güne bir haftaya indirgedik ya, aşk olsun. Bir de işin gösteri kısmı var ki, ayrı bir komedi. Gruplar halinde insanlar kitap okuyorlar. Göstermelik tablolarla kitaba olan ilgi artırılmış olacak. Bunun için kurulmuş derneklerimiz bile var. Kültür Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlükleri bir hafta süreyle kitap konuşuyor. Bu süre içinde acaba kaç kitap satılıyor, okunuyor, dişe dokunur bir artış oluyor mu?

Biz kitaplı bir toplumuz. Bin yılı aşkın zamandır, kültürümüz ve medeniyetimiz bir kitaba dayalı olarak oluştu. O kitap, kendine inananları değiştirdi, dönüştürdü. O bir kitap üzerine binlerce kitaplar yazıldı. Binlerce kütüphaneler açıldı. Okullarda, dergâhlarda, odalarda o kitaplar okundu.

Bugün gelinen noktayı yeterli görmek asla mümkün değil. Okuma yazma oranının bu kadar arttığı, refah seviyesinin yükseldiği, teknolojinin, kitaba ulaşmayı kolaylaştırdığı bir dönemde, kitaptan bu kadar uzak kalmak, okumamak kabul edilebilir değil.

Denilebilir ki, milyonlar satan kitaplar var. Demek ki, onları okuyanlar var. Ayrıca her türde yeni yeni birçok kitap yayımlanıyor. Daha ne olacak?

Sakın bunun arkasında da bir hinlik olmasın? Kapitalist sistemin pazarlama teknikleri ile reklam yolu ile milyarlarca lira harcanarak popüler kılınmış kişiler ve eserler üzerinden yeni bir para kazanma yolu bulunmuş olmasın?

Şu çok satan kitaplar, popüler kitaplar okuduğunuzda sizi ne kadar değiştiriyor? Moda ve klişe olmuş sözcüklerle insanlar cezp ediliyor. Sakın bu moda akımlar da, müzikte olduğu gibi, bir devir gelip, sonra yok olan, gelir geçer hale gelmesin.

Her ne olursa olsun, insanları kitaba yönelten her çalışmayı, isterse para kazanma amaçlı olsun, doğru görmek gerekiyor. İnsanlar bir kere kitapla tanıştıktan sonra, başka kitaplara da yönelebiliyorlar. Yukarıdaki değerlendirmeyi, mevcut durumun bizi yanıltmaması dileğiyle yaptım. Kitapların milyon satması, okumanın arttığını göstermiyor demek için yazdım. Kitapların milyon satması elbette sevindirici ve umut vericidir. Keşke, başka etkenler olmadan kitap kendisi okuyucusunu cezp edebilse.

Birçok iyi okuyucu, bir zamanlar çocuklara yasak edilen çizgi film romanları okuyarak kitapla tanışmıştır. Kemalettin Tuğcu kitapları da böyleydi. Bunlarla başlayan okuma merakı, başka kitaplarla devam etmiştir.

Onun için bugünün moda kitaplarının da böyle bir işlev görme ihtimali ile iyimser düşünebiliriz.

Yine de yetkililerimizin mizansen gösteriler yerine çözüme odaklanmaları gereğinin altını çizmek isterim. Bu hafta ya da başka haftalarda kitabı insanla buluşturmak için daha gerçekçi çözümler aramalıyız.

Kitabın yazımından, okuyucuya ulaşmasına varan yolda o kadar zorluklar ve engeller var ki, bunu ancak kitap yazan, yayımlayabilen ve okuyucuyla buluşturabilen, bu yolculuktaki zorlukları göğüsleyebilen kişiler anlatabilir.

Kitabın yolculuğunun her aşamasında desteğe ihtiyaç vardır. Özellikle taşrada yazılan kitaplar için bu ihtiyaç daha da fazladır.

“Kitap sizi değiştirir”,sanırım seçilmiş bir slogan. Mevcut durumu da değiştirebilecek bir anlam taşıyor.

Google+ WhatsApp