AT GÖZLÜĞÜ

AT GÖZLÜĞÜ


 

Eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, Ergenekon mahkemesinde iki gün tanık olarak dinlendi. Sanık avukatları da sorular sordular. Verilen cevaplar, ilginç olmakla birlikte şaşırtıcı değildi. Bilinenlerden farklı yeni bir şey söylemedi. Sayın Özkök, süren davanın sanıklarının kendi silah arkadaşları olduğu bilinciyle çok dikkatli ifadeler kullandı. Ancak var olan gerçekleri de gizlemedi. İfadesinin nezaketi gerçekleri söylemesini engellemedi.

Onun ifadesinden sonra davaya ilgi ve pozisyonları belli çevrelerin tutumlarında bir değişiklik olur mu diye bekleyenler hayal kırıklığına uğradılar. Ergenekon davasını boş siyasi bir dava olarak görenler Onun ifadelerini kendi görüşlerine göre yorumladılar. Bu davayı ciddiye alanlar da Onun ifadesinin iddianameyi güçlendirdiğini söylediler.

4 Ağustos 2012 tarihli gazetelere baktığımızda, köşe yazarları dahil, Sayın Özkök’ün ifadeleri konusunda haber ve yorumlarda en azından tarafsız bir yaklaşımın yerleştiği görülüyordu.

Bu konuda en azından ifadelerin sıcağı ve bilgisi tazeyken muhalif bir tutum almamaya çalıştılar.

Ancak bunun bir istisnası vardı. O da CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu idi. O, Sayın Özkök’ün ifadelerinden bambaşka bir çıkarım yapmıştı:

"Sayın Özkök'ün ifadelerinden sonra oradaki savcıların iddianameleri çökmüştür, dava çökmüştür. O insanların neden tutuklu kaldıklarının anlamsızlığı ortaya çıkmıştır. Keşke daha önce gelip ifade verseydi, keşke daha önce bilgisine başvurulsaydı. Ama bugün geldiğimiz noktada o davanın hiçbir anlamı olmadığı ortaya çıkmıştır. Sayın Başbuğ duruşmalara katılmıyordu, Sayın Özkök geldi diye katıldığını sanıyorum. Orada yargılanan sanıkların duruşmaya gelmelerinin anlamı yok. Çünkü yargıçlar, 'Biz size hapis vereceğiz' diyor. Yarın beraat verirlerse toplum, 'Siz neden bu insanları tutukladınız ve yıllarca içeride tuttunuz?' diye soracaktır. Bunun altında ezildiler ve ezilecekler de."

Gazetelerin ilk sayfalarına baktığımda Cumhuriyet Gazetesi dışında hiçbir gazetede bu haberin yer almadığını gördüm. Birçoğu CHP haberlerini manşetten veren, hatta CHP’li oldukları bilinen gazeteler bile bu habere ilk sayfalarında yer vermemişlerdi. Herhalde bu kadar da olmaz, bu haberi ilk sayfadan vererek biz de gülünç duruma düşeriz diye düşünmüşlerdi.

Böyle bir algı ve yorumlamanın pozisyonunu değiştirmemek adına yapılması anlaşılabilir. Ancak bu yorumu yapan kişinin algılama konusunda bir problemi olduğu iddia edilirse, bu açıklamalara bakarak bu iddia da anlaşılabilir.

Bir muhalefet liderinin açıklamalarının at gözlüğü mantığı ile değerlendirilip önemsiz addedilmesi, o siyasi hareket için önemli bir uyarıdır. Sayın Kılıçdaroğlu hakkında bu uyarı hep yapılıyor, ama nasılsa gözlerden kaçıyor. Bu da at gözlüğünden olmasın!

Google+ WhatsApp