
DARBECİLER DE YARGILANIR(1)
Hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacaktır. Kim zerre kadar iyilik yapmışsa karşılığını görecek, kim de zerre kadar kötülük yapmış ise cezasını çekecektir. Adalet duygusunun yaşaması buna bağlıdır. Kişinin Cumhurbaşkanı veya genel Kurmay Başkanı olması kendisine suç işleme özgürlüğü vermez. Bugün birileri yargılanıyorsa kendilerinin dokunulmaz olduğunu zanneden başkaları da yargılanacaktır.
12 Eylül darbesiyle ilgili hazırlanan iddianame hafızalarımızı tazelemiştir. Eski acı günleri hatırlatmıştır. Bugün şu yaştaki adam yargılanır mı diyenleri insafa davet için bile olsa yaşananları hatırlatmakta fayda vardır. Bakın acıdığınız insanların suç dosyalarında neler var?
1.1 Mayıs Provokasyondu. "Olayda gerek İntercontinental Oteli'nden gerekse Sular İdaresi binasının üstünden ateş edenlerin birçok kişi tarafından görülmüş olmasına rağmen güvenlik güçlerinin gerçek suçluların hiçbirisini yakalayamamış olması hususları gözetildiğinde, olayın toplumu kaosa ve iç çatışmaya sürüklemek, nihai hedef olarak ise askeri darbeye zemin hazırlamak amacıyla devlet içinde yönetimi ele geçirmek isteyenlerin yönlendirmesi ve kurgulamasıyla çıkarılmış bir provokasyon olduğu ve etkili güçlerin polisin de görev yapmasını engellediği kanaatine varılmaktadır"
2. 6 ve 7 Nisan 1978'de postaneden gönderilen bombalar nedeniyle Hamido diye tanınan Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu, gelini ve torunu öldürüldü. Ardından Adıyaman Emniyet Müdür Muavini Abdulkadir Aksu ile Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki CHP'li İlçe Başkanı ve milletvekili adayı Memiş Özdal'ın gönderilen bombalardan şans eseri kurtuldu. Savcılar 3 adet bombanın aynı ilden bir gün arayla farklı siyasi görüşteki kişilere gönderilmiş olmasını "Toplumda kaos oluşturmak ve darbeye zemin hazırlamak isteyen gizli güçler tarafından tertiplendiğini göstermektedir"değerlendirmesinde bulundular.
3. 16 Mart 1978'de İstanbul Üniversitesi'nin kapısı önündeki sol görüşlü 7 öğrencinin katledildi.
4.Sivas’ta 3 Eylül 1978'de Alevi - Sünni çatışması çıkartmak amacıyla gerçekleştirildiği belirtilen ve şehri savaş alanına çeviren olaylarda 11 vatandaş öldürüldü.
5.Kahramanmaraş’ta 19–26 Aralık 1978 tarihleri arasında meydana gelen olaylarda Alevi-Sünni çatışması çıkartmak için planlanan çatışma ve saldırılarda 105 kişinin öldüğü ve yüzlerce vatandaşın yaralandığı belirtildi.
6. 1 Şubat 1979'de Milliyet Gazetesi başyazarı Abdi İpekçi'nin katledilmesi de 12 Eylül iddianamesinde darbeye gerekçe gösterilen terör olayları içerisinde yer aldı. İpekçi'nin tetikçisi Mehmet Ali Ağca hakkında şu ifadelere yer verildi: "Ağca'nın kendisine eylemi yaptıranları açıklayacağına dair yapmış olduğu açıklamadan sonra Maltepe Askeri Cezaevinden asker elbisesi giydirilerek kaçırılması, ülkenin kaos ve çatışmaya sürüklenerek yönetilemez hale getirilmesini isteyen güçler tarafından planlandığını göstermektedir."
7. Daha önce Kahramanmaraş ve Malatya'da ortaya konulan kaos senaryosunun 1980'in Temmuz ayında Çorum'da sahnelendiği belirtildi. Camiye bomba atıldığı ve suların zehirlendiği gibi söylentilerle başlatılan olaylar sonucunda tanık beyanlarına göre 57 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda vatandaş yaralandı.
8. Ordu'nun Fatsa ilçesinde 14 Ekimde 1979 ara seçimlerinde arkasında Devrimci Yol örgütünün desteği olan Terzi Fikri adıyla üne kavuşan Fikri Sönmez'in belediye başkanı seçildiği belirtildi. Sönmez'in "Ben tek başıma değil Türkiye Devrimci Hareketin göstermiş olduğu bir adayım" ifadeleri sonrasında 8 Temmuz 1980'de Samsun'dan gelen askeri birliklerle Fatsa'ya operasyon düzenlendiği aktarıldı.
9.Cumhurbaşkanı seçimlerine müdahale edilerek, seçimin engellenmesi.
10.Konya mitingine sızılarak, İstiklal Marşının okunması sırasında ayağa kalkılmaması, bunun darbeye gerekçe gösterilmesine rağmen ayağa kalkmayanlar hakkında bir işlem yapılmaması.