ZİL ÇALMAYAN OKUL

ZİL ÇALMAYAN OKUL


Hem sıra dışı, hem de devlet okulu olunca dikkatlerden kaçmıyor. Gerçekten okulda ziller çalmıyor. Öğrenci ve öğretmenler zil çalmadan derslere girip çıkıyorlar. Okul idaresi bunu şu sözlerle ifade ediyor:”Derse girmek bir zorunluluk değil, sorumluluktur.”

Daha okulun koridorlarında gezinirken farklılığı görüyorsunuz. Koridorlara tarihi isimler verilmiş. Koridor başlarında öğrencilerin serbestçe girebileceği internet var.

Şimdiye kadar İskender Pala’dan, Nurullah Genç’e birçok yazarı konuk etmişler. Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi olarak biz de bir program yaptık. Yazar Osman Oral, misafirleri oldu. Mevlana’nın Hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri hakkında bilgiler verdi. Geçen yıl yaptığımız Hikâye Yarışmasına da çok sayıda öğrenci bu okuldan katılmışlardı.

Okullarını “Bilgeliğin Mirasçısı Okul” olarak niteliyorlar.

Herhalde bu yazdıklarımdan hangi okuldan bahsettiğimi anlamışsınızdır:

Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi.

Sosyal Bilimler Liselerinin geçmişleri çok eskiye dayanmıyor. Daha ilk mezunlarını bile vermediler. Sayıları da sınırlı.

Ancak Fen Liseleri ayarında okullar desem, abartmış olmam. Parasız yatılı eğitim veriliyor. Okul her türlü donanım ve imkâna sahip.

Okulun kuruluş amacını dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik şöyle açıklamış:

“Siyaset ve bürokrasiye kültürlü, devleti ve demokrasiyi iyi tanıyan, ona işlerlik kazandıracak elemanlar yetiştirmektir.”

Bu okullar, Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında bilim adamları ve devlet adamları yetiştirmek amaçlı oldukları için de özellikle bu zekâ gruplarında olup, kendi alanlarında ilerleme imkânı arayanlar için önemli bir işleve sahipler.

Okul Müdürü Mustafa Kışan ve Müdür başyardımcısı Ali Güngör, bizlere okulu gezdirdiler. Dersliklerini, laboratuarlarını, kütüphanelerini gezdik.

Bizim gibi eğitimci olanlar için okul koridorlarının, koridorlardaki tertemiz genç öğrencilerin ayrı bir yeri vardır. Gözleri pırıl parlayan genç insanların bize hoş geldin demeleri, yıllarca içinde kaynaştığımız toplumun misafiri olmak, bizi ayrıca duygulandırdı.

Bu gençlerin durmadan okuduklarını bilmek, okuduklarını yorumlaya bilen, fikirler geliştirebilen ve farklılıkları algılayıp anlayışla karşılayabilen kişiler olduklarını bilmek mutluluk verici.

Bu okula her gün öğrencilerin oylarıyla belirlenmiş yedi gazete geliyor. Ayrıca süreli olarak yayımlanan edebiyat ve bilim dergileri de hemen ulaşabilecekleri bir yerde duruyor. Her görüşü okuyabiliyorlar.

Belki de geleceğin siyasetçileri, gazetecileri olacak olan bu gençler, gerçekten özgürce yetişiyorlar.

Şehirde gerçekleştirilen çeşitli sosyal faaliyetler katılabiliyorlar. Kendilerini gerçekleştirmek ve geliştirmek için onlara geniş fırsatlar tanınıyor.

Okulun amaçlarına uygun iyi bir yönetim ve eğitim kadrosu var.

Bu yıl amaçları doğrultusunda ilk mezunlarını verecekler ve farklı yetişmelerine rağmen test usulü sınavda başarılarını görecekler.

Çok başarılı olacaklarına inanıyorum. Geleceğin Türkiye’si onları bekliyor.

Google+ WhatsApp