
RAMAZAN YAKLAŞIRKEN
Her Ramazan öncesi tatlı bir telaş olur. Evlerde hazırlıklar yapılır. Kurumlar hazırlıklarını kontrol ederler. Camiler temizlenir. Radyolar ve televizyonlar Ramazan programları için çalışmaya başlarlar. Hatta gazeteler bile Ramazana özel kampanyalar yaparlar. Müftülükler yine teravih öncesi ve sahur için özel vaaz programları yaparlar.
Bu hazırlıklarla ilgili kurumlardan açıklamalar gelmeye başladı. Ekmek zamlanmayacak, pastırma zamlanmayacak. Fiyatlar denetlenecek, Ramazan fırsatçılarına imkân verilmeyecek.
Belediyeler de yaptıklarını ve yapacaklarını sırayla açıklamaya başladılar. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç Yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Belediye olarak ilçe sınırları içerisinde yer alan tüm işyerlerinin ruhsat, işyeri açma, çalışanların sağlık karnesi gibi resmi işlemlerin bilgisayarla takip edilerek denetlendiğini ve özellikle gıda sektöründe perakendeci olarak çalışanların da hem ilgili mesleki oda yetkililerince, hem de belediye olarak sürekli denetlendiğini” belirtti. “Belediyemiz Zabıta ve Veteriner Müdürlüğü ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne bağlı ekiplerince ilçe sınırları içerisinde yer alan işyerleri sürekli olarak denetlenmektedir. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte bu mübarek ayın bereketine gölge düşürmek ve istismar etmek isteyenlere fırsat verilmeyecektir. Bu neden ile çok yönlü ve çok amaçlı denetimlerimiz sıklaştırılmış olup tüm hızı ile devam etmektedir “ dedi.
Ramazana özel bir hazırlığın daha yapılması lazım diye düşünüyorum. Belediye açıklamasında bunu göremedim.
İki gündür Mimarsinan Parkının gölgesine akülü tekerlekli sandalyesini çekmiş, gelen geçeni çeviren genç bir insan görüyorum. Herkesi çevirip yardım istiyor. Dileniyor. Anlaşılan orası verimli ki, ayrılmıyor. İnsanlar da durumuna bakıp yardım ediyorlar. Bugün geçerken dikkat ettim, sakat olduğundan da şüphe ettim. Zabıtaların dikkatini çekmiş midir bilemiyorum.
Devlet engelli vatandaşlara maaş veriyor. Hatta duruma göre onlara bakanlara da maaş veriyor. Engelli olduğundan şüphe duyduğumu söyledim ya, engelli olsa bile dilenmesine bir neden bulunmuyor.
Yardıma gerçekten muhtaç olanların dilenmeleri gerekmiyor. Onlara yardım eli zaten ulaşıyor. Dilenenlerin bu işi meslek edindikleri biliniyor. Ancak dilencilik bir türlü engellenemiyor.
Ramazan gelince insanların cömertlik duygularının artması, oruç tutup aç kalan insanların açların halini daha iyi anlıyor olmaları ve Ramazanın bereketi dolayısıyla artan yardımlaşma ve dayanışma, dilencilerin daha yoğun olarak mesleklerini icra etmelerine neden oluyor.
Cami önleri, sokak araları, çarşı pazar dilenciden geçilmiyor. Şimdiden hastane önleri dilencilerin yol kestikleri yerler.
Bu kadar hayırsever ve yardımsever bir şehrin, dilenciler kenti olmasına da müsaade edilmemeli. Sanki yoksullar gözetilmiyormuş da insanlar muhtaçlıklarından dilenmeye çıkmışlar görüntüsü verilmemeli.
Bunun aynı zamanda insanların cömertlik duygularını törpülediğini, dilencilere bakarak tüm muhtaçlara karşı da bigane kalınmasına neden olduğunu da düşünürsek, iç dünyamızdaki hasarın da bir sorumluluğu olduğunu hatırlamalıyız. Belediyeler bunlarla mücadele etmeli, müftülükler bunlara verilmemesini öğütlemeli, vatandaşlarda gerçek ihtiyaç sahiplerini bulup, sadakalarını onlara vermeliler. Dilencilik bir kazanç kapısı ve meslek olmaktan çıkmalı. Bunu ancak hep birlikte yapabiliriz.