
ŞİİR VAKTİ
“Şiir Vakti” doğumuna şahit olduğumuz bir edebiyat dergisi. İsminden anlaşılacağı gibi daha çok şiir ağırlıklı olacak bir dergi. Üzerinde yazılı ifade ile “mevsimlik şiir ve edebiyat dergisi.”
Dergi, aynı zamanda “Şiir Vakti” yayınevinin de kurucusu olan değerli şair arkadaşımız Selim Tunçbilek tarafından çıkarılıyor.
Derginin çizgisini anlamak için bu ilk sayısında dikkatimize sunulan “ Şiir vakti nasıl bir vakittir” başlıklı yazıya bakmamız gerekiyor.
Anlatılanların özünü “Yaşanmamış söz söylenmemiştir” ifadesi açıklıyor.
Edebi bir üslupla verilen ilkeleri daha anlaşılır kılarak aktarmaya çalışırsak; derginin bir ideolojik körlüğü yok. Her düşünceden insanın şiirlerine açık olacağı ifade ediliyor. Ancak şiirde belli kriterler olacağı da, sözler arasına serpiştirilmiş.”Dağın görünen yüzüne ayna tutmanın kolaycılığına kaçmadan, dağın ardında gizli hazineyi ortaya dökme, bilme işinin” şiir olduğu satırlara yerleştirilmiş.
Bireysellikten evrenselliğe giden bir derinlik aranıyor.
Ayrıca asıl arzu edilenin kalıcı olmak ve kurumsallaşmak olduğu vurgulanıyor.
Derginin ilk sayısında adına da yakışır şekilde çok sayıda şiir var. Diğer yazı ve söyleşiler de yine şiir üzerine.
Ülkemizde şiir tutkunlarının bir hayli olduğunu, internet sitelerindeki ilgiden biliyoruz. İnsanlar her an internette değiller ve şiir bir su kadar ihtiyaçsa, tatilde yolculukta, ellerinin altında her an bir şiir kitabının, dergisinin olması beklenir.”Şiir Vakti” aynı zamanda bu ihtiyacı karşılamaya namzet bir dergi.
Edebiyat dergiciliğinde kalıcı olmak ise en zor ve çileli bir yolculuk. Derginin bir yayınevi ile birlikte düşünülmüş olması, bu alanda kalıcı olacağının bir işareti olarak görülebilir.
Bir de, edebiyat dergiciliğinde olumsuzluk olarak niteleyebileceğimiz, birkaç kişiden oluşan bir grup arkadaşın hadi bir dergi çıkaralım hevesi ile kurulmuş değil. Sayfalarını bir grupla sınırlamamış.
Edebi kaygıları öncelikleri arasına alırken ticari bir mantığı da göz ardı etmemiş. Var olan ihtiyaçlar ve işin piyasası da araştırılarak yola çıkılmış.
Yazımızın başında “Şiir Vakti” isminin aynı zamanda yayınevinin de ismi olduğunu söylemiştik. Dergi yeni çıkıyor ama yayınevi daha önce kuruldu. Kayseri, edebi eserleri yayınlamaya aday yeni bir yayınevine daha kavuştu.
Bildiğim kadarıyla yayınevinin şimdiye kadar yayınladığı üç eser var. Bunlardan ikisi ismini daha önce Berceste Dergisinde de gördüğümüz İsa Yar’a ait. Her iki kitabın da fırından yeni çıktığını hatırlatalım.
“İçimin Tenhasında Saklı Sözler” İsa Yar’ın denemelerinden oluşuyor. Şubat 2012 tarihinde çıkmış. Diğer kitabı “İçimin Sahilinde Hüzün ve Sağanak” ismini taşıyor. Bu şiir kitabı da Mart 2012 tarihinde çıkmış.
Yayınevinin üçüncü kitabı Selim Tunçbilek’in kendisine ait bir şiir kitabı. İsmi;”On Üçüncü Gün”.O da Nisan 2012 tarihinde yayınlanmış.
Hem Derginin, hem de Yayınevinin hayırlı ve verimli olmalarını diliyorum. Hem şiir, hem de kitap olarak güzeli bulmaları ve bize ulaştırmaları en büyük dileğimizdir.