YAMULA YERİNE YEMLİHA DENEMEZ Mİ?

YAMULA YERİNE YEMLİHA DENEMEZ Mİ?


 

“Yamula Barajı” ve “Yamula Patlıcanı”isimleri, ismini aldığı Yemliha Kasabasının isminin önüne geçmişlerdir. Bu isimlerin niçin böyle kabul edildiğini bilemiyorum. Benim bildiğim galat-ı meşhurun tercih edilmiş olmasıdır. Bu köyün en eski kaynaklarda da ismi “Yemliha” olarak geçmektedir. Şehirde meşhur olan ifadesi “Yamula”dır. Ben bu köylüyüm. Bana sorduklarında da biraz da toplumsal baskı nedeniyle “yamulalıyım” diyorum.”Yemlihalıyım” dersem kibarlaşmış olacağım. Şehirliler yanında kaba bir köylünün kibarlık göstermesi biraz da “budalalık” kabul edildiği için, böyle demek kolaycılığını seçiyorum. Bu isimlerin dolaylı olarak köylüyü kaba gösterme ve hicvetme amaçlı olduğunu düşünüyorum.

“Yemliha” ismi daha bilinen ve daha evrensel bir isim. Ashabı-Kehften birinin ismi. Hem Hıristiyanlar, hem de Müslümanlar tarafından bilinen ve önemsenen bir isim. Dünyanın otuz üç yerinde Türkiye’de ise Kayseri dışında birkaç yerde mağara ehlini gösteren mekânlar var. Buralar ziyaretçi akınına uğruyorlar.

Kur’anda anlatılanlar ve tarihi gerçekler düşünüldüğünde, bu isimle bilinen başka bir belde de yokken, Anadolu’daki ilk Hıristiyan toplulukların, onların gizli kiliselerinin en yoğun olduğu ve zulme uğradıkları bölgenin hemen yakınında, nehir kenarında, büyük bir merkeze çok uzak olmayan bir yerde, Mahzemin ve Tahirini gibi köy isimlerinin yedi uyurların isimleri ile benzerlikleri de dikkate alınarak; yedi uyurların mağarasını bu civarda aramak gerekmez mi?

Romalıların Hıristiyanlara eziyetleri bilinmektedir. İmparatorluğun Hıristiyanlığı kabul ettiği tarih de dikkate alındığında, bu kişilerin ilk Hıristiyanlardan oldukları anlaşılır. Zira bu kişiler yaklaşık üç yüz yıl uyuduktan sonra, kalkmışlardır. Aslında tarihçilerin benim bu iddiamın da arkasına düşmelerini beklerim. Bu, saçma da diyebilirler. Diğer iddiaların delili mi var, belki onlarınki saçma. Peşinen reddetmektense, araştırılmalı değil mi?

Böylesine önemli bir ismin neden tahrif edilmiş hali yaygınlaştırılmaktadır. Baraja isim verilirken, niçin hiçbir anlamı olmayan bir isim tercih edilmiştir. Patlıcan tescil edilirken niçin hiçbir anlamı olmayan bir isim tercih edilmiştir.

Resmi kaynaklarda hep “Yamula” olarak geçmektedir. Ne yer olarak, ne kültürel olarak bu coğrafyayla ilişkilendirilemeyecek bir isim yaygınlaştırılmaktadır.

Acaba bu yanlıştan dönülemez mi? Baraja bu ismi verenler, isim değişikliği yoluna gidemez mi? Ben bunun imkânsız olabileceğini düşünemiyorum. Nihayetinde insanların verdikleri bir isim. Niçin yine insanlarca değiştirilemesin.

Üstelik”Yemliha” ismi resmi kaynaklara, kültürel kaynaklara ve evrensel kaynaklara uygun bir isim olarak görülmektedir. Bölgeye, tarihe ve kültüre daha fazla dikkat çekecektir.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Kime ve nereye müracaat edileceğini bilemiyorum. Bana bir yol gösteren olursa memnun olacağım. Bu konuda yalnız olmayacağımı da düşünüyorum.

Dilerim bizim başkaca talebimize gerek kalmadan isim değişir.”Yamula”,”Yemliha” olur.

Google+ WhatsApp