BAKAN TATMİN ETMEDİ, UZMANI NE SÖYLÜYOR?

BAKAN TATMİN ETMEDİ, UZMANI NE SÖYLÜYOR?


Eğitimin kademelendirmesi fikrine ideolojik olarak karşı çıkanları ve verdikleri mücadeleyi anlıyoruz ama yapıcı bulmuyoruz. İşin uzmanı olan kişilere ise kulak verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. M.E. Bakanı çeşitli vesilelerle yeni sistemi anlatmaya çalıştı. Ne kadar ikna edici oldu bilemiyorum. Benim intibaım, eğitimciler bile bu sistemden bir şey anlamış değiller.

Akşam Gazetesi bir uzman görüşüne yer verdi. Bu görüş bana daha makul geldi:

“ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden, TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 şeklinde kademelendiren yasa teklifine ilişkin görüşlerini açıklarken, yeni sistemin eğitim fakültelerini derinden etkileyeceği ve öğretmen yetiştirme sistemini alt üst edeceğini vurguladı ve ‘Düşüncelerimi ideolojik değil, pedagojik ve eğitim bilimleri açısından ortaya koyduğumuzu özellikle ifade etmek isterim’ dedi. Zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılmasına destek verdiklerini ifade etti. 36-72 ay arası okul öncesi eğitime başlama yaşıdır. Okul öncesine yapılan yatırım, diğer eğitim seviyelerinden daha fazla dönüyor. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın yaptığı araştırmaya göre okul öncesi eğitim alan çocuklar, almayanlara göre okul hayatına adaptasyonda, beceri geliştirmede ve iş bulmada daha başarılı oluyor. Ayrıca çocukta hafızayı etkili kullanma, mantıklı düşünme, yorum, bir işi başından sonuna gerçekleştirme yetisi, ancak 6 yıldan sonra gelişir. Bu yaştaki çocuk, ilköğretim için uygun değildir. 

“ Hükümet, İngiltere’de 60 aylık çocukların okula başladığı örneğini veriyor. İngiltere, bu uygulamadan mutlu değil. Kendi parlamentolarında eğitim yaşını 1 yaş yukarı çekmek için kanun teklifleri var. Çünkü okula erken başlayan çocukların ergenlikte sorun yaşadığı, ekip çalışmasına çok yatkın olmadığı, benlik kavramını en üst düzeyde tuttuğu tespit edilmiş.           “Kademelendirmeyi, çocuğun gelişim evrelerine göre yapmak gerekir. Çünkü 9 yaşında çocuk, kamuoyundaki açıklamalara göre seçmeli dersler paketine tabi tutulacak. Bunu nasıl seçecek? Bu farklı okul tipleri mi getirecek? Bunlar belli değil. Kademe olacaksa en azından 5+3 olmalıdır. Türkiye’de uzun süre denenmiş ve başarılı olduğu görülmüştür. Biz dört yıl olan lisenin birinci sınıfının da ilk 8 yıllık döneme dâhil edilebileceğini düşünüyoruz. Böylece lise 3 yıla inmiş olur. Mesleki yönelme de ilköğretimin son sınıfında yapılmış olur. Yeni sistem için en uygun olanı,5+3+4 veya 5+4+3’tür. Eğitimde kademelendirmeye karşı değiliz. Ama imam hatip okulları ya da din temelli okullar, tüm sistemi esir almamalıdır. Ayrıca okul öncesi eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınmasını istiyoruz.”

Bu önerilerin ideolojik bir yönü yok. İlk kademenin beş olması da alt yapı ve mevcut eğitim kadrosuna uygun. Ayrıca uzun yıllar ilk beş bu şekilde uygulandı. Okul öncesini de zorunlu yaptığınızda 1+4 gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Eğitimi bir yıl erkene almaktansa okul öncesini zorunlu yapmak daha mantıklı görünmektedir.

İlle de 4+4+4 dememizin bir bilimsel dayanağı varsa, önce uzmanlarının ikna edilmesi gerekir. Eğer bu sadece bir rakamsal formül ise bu formül de inat etmek yerine makul olana yönelmek daha doğru olacaktır.

Yasa teklifinin Salı günü meclise geleceği tahmin ediliyor. Mecliste yeniden müzakere esnasında komisyondan gelen teklif değiştirilebilir.

Ülkelerin en büyük sorunu eğitim sorunudur. Umarım kuru gürültü ve kavga yerine sağduyulu çözümler üretilir.

Google+ WhatsApp