NİHAYET SULAMA İÇİN ADIM ATILDI

NİHAYET SULAMA İÇİN ADIM ATILDI


Yemliha Kasabası yakınlarında inşa edildiği için “Yamula” ismi verilen barajın, yapılma amaçlarından biri de sulama idi. Baraj tamamlanalı bunca zaman geçmesine rağmen sulama için bir şey yapılmamıştı. Müjdeli haberi Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız verdi.

Kayseri´de Yemliha Barajı´nda toplanan suyun tarımda kullanılmasına yönelik proje ihalesi gerçekleştirildi. Sulama projesinin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 7 bin 500 hektar alanın sulanması planlanıyor. Yıldız, yaptığı açıklamada, Yamula Barajı Sulama Projesi´ni `kentin rüya projelerinden´ biri olarak değerlendirdi. Baraj gölünde toplanan suyun sulamada kullanılması amacıyla mansap cazibe ve pompaj sulaması ile mansap sulaması Dadağı Tüneli'nin yapımı ihalelerinin DSİ tarafından 66 milyon bedelle gerçekleştirildiğini belirten Yıldız, projeyle Kayseri-Kızılırmak vadisinde Yamula beldesi ile Ebiç, Mahzemin, Karakimseli ve Kalkancık Mahallelerinde toplam 7 bin 748 hektar arazide boru basınçlı sulama yapılmasına imkân sağlayacağını ifade etti. Bekir Yıldız, Yamula Barajı'nın sulamada kullanılması için gerekli kanaletlerin yapılmasıyla Türkiye ekonomisine 1 milyar liralık katkı sağlayacak tarım üretimi yapılacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Ayni zamanda Yamula Barajı'nı yaptıran Kayseri Elektrik Üretim AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Bekir Yıldız’ın ifadelerini okuyunca, öncelikle sulama konusundaki beklentileri bildiğim için belde halkım adına sevindim. İnşallah bir an önce biter ve hem bölgedeki köylüler için hem de ilimiz ve ülkemiz için yararlı olur.

Sonra da Sayın Başkan’ın Yemliha Beldesinin ismini de “Yamula olarak telaffuz ettiğini görünce, daha önce yazdığım bir yazı aklıma geldi. Barajın isminin neden Yemliha değil de Yamula olduğuyla ilgili. Yamula, Yemliha’nın galat olarak söylenen ve hiçbir anlamı olmayan bir söyleniş biçimi idi. Başkanın ifadeleri bu yazımı doğruluyordu. Başkan da adı Yemliha olan beldeye Yamula diyordu.

Şimdi anlıyorum ki, eğer bir yanlışlık varsa bunun düzeltileceği yeri uzakta aramamalıymışım. Barajın isminin Yemliha olarak değiştirilmesini Bekir Yıldız Başkandan talep etmeliymişim.

Gelelim tekrar sulama kanallarının yapımının önemine. Yemliha Belde halkı, dışarıya göç verse de, kendi toprağında kalıp, üreterek hayatını sürdürmektedir. Bunda en önemli pay, var olan eski sulama kanalına aittir. Arazisinin birazı sulanan belde halkı burada ürettikleriyle geçimlerini sağlamakta ve bu yüzden de göç etmemektedir. Kayseri’nin köylerindeki yoksulluğu ve göçü göz önüne alırsak, bunu önemini daha iyi anlarız.

Kayseri, kırsal kalkınma projelerinde yavaş davranmaktadır. Sade buradaki sulama projesinde değil, bilinen diğer projelerde de bir yavaşlık söz konusudur. Öte yandan köylerin boşaldığından söz ediyoruz. Bazı ilçelerimizin ekonomik refahının, ilin geneline göre çok düşük olduğunu söylüyoruz. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de gelir dağılımı adaletsizliği var. Bunun içi üretimi merkezden çevreye doğru geliştirmek ve yatırımları yönlendirmek gerekmektedir. Elimizde var olan kırsal kalkınma projelerini çabuklaştırmak lazımdır. Bunların başında da Yemliha Barajı sulama projesi gelmektedir.

Google+ WhatsApp