
CHP'NİN "SEVGİ BAYRAĞI"
Hükümet Bayram kutlamalarına yeni bir düzenleme yaptı.19 Mayıs bayram kutlamaları da bu doğrultuda yapıldı. Yeni düzenlemeden memnun olanlar da oldu, eleştirenler de oldu. Yeni düzenlemenin öne çıkan yönü, kutlamaların “sivil” yönünün ağırlıklı olması.
Önceki kutlamalarda Samsun’dan çıkarak Ankara’ya ulaşan “Sevgi Bayrağı” programı da resmi programdan çıkarılanlar arasındaydı. Kayseri Lisesinde görev yaptığım yıllarda her yıl bu törenler Kayseri Lisesinde yapılırdı. Bayrak tarihi lise binasında misafir edilirdi. Devletin tüm idari zevatı törende hazır bulunurdu.
İçeriden bakınca son derece önemli bir görevin yapıldığı intibaı olsa da, dışarıdan birinin gözüyle komik sayılabilecek bir törenler ve ritüeller silsilesiydi. Hatta bir yabancı kanal dünyanın en komikleri arasına Samsun’daki töreni örnek olarak vermişti. Üniformalı üniformasız, kelli felli adamların tavır ve tutumları başkalarına komik gelmişti. Tıpkı K.Kore’lilerin davranış ve tutumlarının bize komik gelmesi gibi.
Şimdi, aynı “Sevgi Bayrağı” sivillerce taşınmış. Önce habere bir göz atalım:
“CHP Sivas Gençlik Kolları Başkanı Kurtuluş Ergün tarafından Sivas'tan getirilen "Sevgi Bayrağı'nı, CHP Kayseri Gençlik Kolları Başkanı Hasan Demir teslim aldı.
“CHP İl Başkanı Ayhan Gülsoy, burada yaptığı açıklamada, parti olarak "Sevgi Bayrağı'nı taşımaya devam edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Her yıl 8 Mayıs-ta milli mücadelenin ilk adımının atıldığı Samsun'dan yola çıkarılan Sevgi Bayrağı'nın ilden ile taşınmasına, bu yıl, hükümet tarafından engel olunmuştur. Fakat CHP Sivas ve Kayseri il teşkilatları olarak ortak bir çalışma düzenleyerek, CHP Sivas Gençlik Örgütünce il sınırımıza getirilen Sevgi Bayrağını, ilimiz gençlik kolları üyelerimiz partimize ulaştırmış bulunmaktadır."
CHP veya başka bir sivil toplum örgütü, bayramı canının istediği gibi kutlasın. Böylece iş resmi törenler içinde sıkışıp kalmasın. Hükümetin de istediği buydu zaten. Bunun CHP tarafından gerçekleştirilmiş olması, düzenlemeye karşı çıkmasına rağmen fiilen katkıda bulunması demek.
Bayram için yüz bin kişilik programlar yapmak, bunu resmi törenlerin dışında gerçekleştirmek, bayramın gerçek anlamda kutlandığını gösterir.
Farklı siyasi kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin farklı programlar düzenlemeleri, halkın daha fazla ilgi göstermesine yarayacaktır. Şu an yapılanları eksik bulanların kendilerinin programlar yapması mümkün olacaktır.
CHP teşkilatları sadece Sivas –Kayseri hattında değil, Samsun –Ankara arasında “sevgi bayrağı” projesini kendileri organize edebilirler. Başkaları da başka programlar yapabilirler.
Sivil toplum örgütleri stadyumlarda gençlik programları düzenleyip, kendileri şenlikler ve spor etkinlikleri yapabilirler.
Şehirlerden gençleri organize edip, Anıtkabir ziyareti yapabilirler. Gördüğüm kadarıyla bütün bunları yapmanın önünde bir engel bulunmuyor.
Şikâyet etmek yârine CHP Sivas ve Kayseri teşkilatlarının yaptığı gibi, buyursunlar yapsınlar. Engel olan mı var?