
HACILARI KARŞILARKEN
Yakında hacılar dönmeye başlayacaklar. Kayseri hava alanı, Kayserili hacılar için büyük bir nimet. İnsanlar hacılarını şuracıkta karşılayıp, evlerine gidiyorlar. Ancak biz insanlar maalesef nimeti külfete çevirmekte çok maharetliyiz.
İnsanlar ömürlerinde bir kere hacca gidiyorlar. Her yaşadıklarını bir kere tecrübe ediyorlar. Çoğu zaman sıkıntı doğuran olaylar yaşandığında tekrarlanan bir slogan var:”Hacı sabır”.Ancak o da bir yere kadar geçerli oluyor.
Oysa bu işleri organize eden profesyonel insanlar, görevliler var. Onların her yıl yaşananlardan ders çıkararak tedbirler almaları gerekir. İnsanların sıkıntı yaşamadan görevlerini yapabilmeleri için, önceden çalışma yapmaları lazımdır.
Hacılar karşılanırken bizim hava alanında yaşanan zorluklar neler, bir göz atalım:
1.Bir anda 350 kadar insan hava alanına iniyor ve her birinin hem zemzemleri hem de bagajları var. Bir anda yığılma oluyor ve 50-55 gün ibadetle kendine gelmiş insanlar birden kendilerini kaybediyorlar.
2.Bagajlarını zar zor almış olanların bütün bunları taşıma zorluğu ortaya çıkıyor. Yeteri kadar el arabası olmadığı için araba kavgası başlıyor.
3.Hacıları karşılamaya gelenler kapıyı tutuyorlar ve çıkmak isteyen hacılar dışarı çıkmakta zorlanıyorlar. Dışarı bir şekilde çıkmayı başarsalar bile arabaların tekrar içeri girmesi mümkün olmuyor.
4.Araç park yerleri yeterli olmadığı için, çıkanların hava alanından çıkmaları bile çok zaman alıyor.
5.Hava alanında bulunan güvenlik elemanları bu kadar büyük kalabalıklar için yeterli olmuyor. Park parası ödeme, makbuz kesme gibi uğraşlar ve eleman yetersizliği insanların sabırlarını taşırıyor.
Belki başka maddeler de eklenebilir.
Ne var bunda her sene yaşanıyor diyenler de olabilir.
Bir tek kişinin bile günaha girmesine neden olunuyorsa, böyle büyük bir ibadet sonrası, ne var bunda denilemez.
Müftülük yöneticileri , orada oluyorlar ama her yıl sadece seyrediyorlar.
Hacılar, ağızlarını bozuyorlar, yumruklu kavgalar oluyor. Yakışıyor mu?
Hacılar karşılanırken yeterli tedbirleri almak o kadar da zor görünmüyor. Müftülük, emniyetten yardım isteyebilir. Orada bir düzen kurulması sağlanabilir. Hava alanı yetkilileri de bu olağanüstü duruma göre kendi tedbirlerini alabilirler. Böyle günlerde daha fazla eleman görevlendirilebilir. Daha fazla el arabası temin edilebilir.
Burada verilen hizmetin bir ibadet hizmeti olduğu gerçeği, uçak görevlileri için de geçerlidir.
Hadi Suudi Arabistan hava alanlarında istenileni yapmak mümkün olmuyor. Bari kendi hava alanımızda hizmeti iyi organize edelim.
İnsanlar raydan çıkmasınlar. İbadetlerini tamamlasınlar. Nahoş görüntüler olmasın.
Yakışanı yapalım.