
ANADOLU GENÇLİK BİR İHTİYAÇ
Anadolu Gençlik Derneği, Furkan Doğan Gençlik merkezi binası açılışında bulundum. O gün çok kalabalık olduğu için geniş bilgi alamamıştım. Gönüllü Kuruluşların toplantısı orada yapılınca, hem bina hakkında, hem de yapılan çalışmalar hakkında bilgilendim.
Anadolu Gençlik Derneği, Milli Gençlik Vakfının devamı olan ve o geleneği sürdüren bir dernek. Kayseri’de gençlik için çalışan ve hizmetleri yine gençlerin yaptığı, özellikle İslami duyarlılığı olan gençlerin ve ailelerin arzuladığı hizmetleri gerçekleştiren bir dernek.
Avukat Fevzi Konaç, derneğin başkanlığını yürütüyor. Kendisini yıllardan beri tanıyorum ve hasbiliğine şahidim. Böyle ağır bir yükün altına da ancak, hasbi olan birisi girebilir. Derneğin yaklaşık bin kadar gençle ilgilendiğini söylersek, çalışmanın boyutu daha iyi anlaşılır. Sadece Lise ve Üniversite öğrencileri değil, yabancı öğrenciler de bu çalışmanın içindeler.
Fevzi Bey, yapılan çalışmaların yetersizliğini, avukat olduğu için çocuk mahkemelerinde gördüğü, uçurumun kenarındaki çocuklarımızın durumlarını anlatarak dile getiriyor.
Gençlik çağı, insanların bir aidiyet aradıkları çağdır. Bu aidiyet ailenin dışında ve kendini ifade edebileceği, gösterebileceği bir aidiyettir. Genç insanların arkadaşları ve çevreleri önemlidir. Hatta öyle önemlidir ki, başka aidiyetlerin önündedir. Bu yaşlarda edinilen arkadaşlıklar, insanları hiç beklemedikleri yerlere taşırlar.
Hepimiz o çağları yaşadık. Aynı mahallenin, aynı sokağın insanları farklı yerlere savrulduk. Gençlik yıllarımızda oluşan çevremiz bizi olumlu ya da olumsuz yerlere götürdü.
16 yaşında tazecik bir fidanın uyuşturucu, alması, taşıması, satması, mahkemelere düşmesi, evinde otururken olmamıştır. Çevresi, arkadaşları Onu buna itmiştir. Bu aşamadan sonra Onu fuhşa ve uçuruma götürecek yeni çevresi beklemektedir.
Bir çocuk mahkemesinde bir günde 48 çocuğun davasının olması vahimdir. Onları bu suçlara götüren, ait oldukları arkadaş grupları ve çevreleridir.
Bütün bunlar için Anadolu Gençlik bir ihtiyaçtır. Gençlerimize, hedefleri, idealleri ve yaşayış tarzları belli bir çevre ve arkadaş grubu bulmaları imkânını sunmaktadır. Hem de ulvi gayeleri olan birliktelik sağlamaktadır. Gençlerin hayal ve umut dünyaları geniştir. Anadolu Gençlik Derneği üslendiği misyonuyla gençlerin bile hayallerinin ötesinde bir dava arkadaşlığı kurmayı amaçlamaktadır.
Hizmetlerinde eleştirilecek, eksikler kusurlar bulunabilir. Milli Gençlik Vakfı yıllarında da çok şeyleri eksik ve kusurlu buluyorduk. Ancak biz büyükler şunu anladık. Eksiğiyle kusuruyla gençleri bir araya getirecek böyle bir kuruluş mutlaka olmalıdır. Olmadığında eksikliği çok açık ve acı bir şekilde hissedilmektedir.
Bugün de derneğin en çok eleştirilen yönü, bir parti penceresinin yegâne görüş açısını oluşturmasıdır. Bu gençlerin mutlaka siyasi bilinç kazanmaları ve ülkenin geleceğinde söz sahibi olmaları gerekir. Ancak bu çatı altında bulunan gençlerin, ana davasının İslam olduğu gerçeği de ihmal edilmemelidir. Sözlerimi ne kadar seçerek yazsam da meramımı anlatamayacağımı biliyorum. Çünkü muhatabım olanların, yola çıktıkları planlarında benim sözlerimin bir anlamı yok.
Ancak, belki de başka birçok insana da tercüman olacak samimi duygularımı dile getirerek, tam olmasa da kısmen anlaşılmayı umuyorum. Benim gibi, daha önce bu yolda birlikte yürümüş birçok insan bu hizmetlerin bir yerinde olmayı, katkı sağlamayı canı gönülden istiyorlar. Daha geniş düşünülse, daha kucaklayıcı olunsa, Anadolu Gençlik daha geniş bir tabana hizmet etse, daha geniş ve güçlü bir destek bulsa arzusundalar.
Gerçekten Anadolu Gençlik Derneğine ihtiyaç var. Hem de ekmek ve su kadar.