
CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİTMEZ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili yapılan kanuni düzenleme sonrasında CHP sözcüleri Cumhurbaşkanının bu yasayı veto etmesini istiyorlar. Onlara göre Gül’ün süresi beş yıl ve bundan sonra görevde kalacağı her gün tartışmalı olacak. Bugünden bunun işaretlerini de veriyorlar. Şimdiden doğrudan Cumhurbaşkanını hedef almaya başladılar.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere geri göndermesi gerektiğini belirterek, “Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasaya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, bu konuda ilk tepkinin Cumhurbaşkanı’ndan gelmesi gerektiğine işaret ederek, “Anayasa’nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın uygulanmasını korumakla görevli.
Milletvekillerinin bu yanlışlığını Anayasa'ya sadakat yemini etmiş Cumhurbaşkanı'nın düzelteceğini öngörüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı, ana muhalefet partisinin yasayı anayasa mahkemesine götürebileceğini açıkladı. CHP’nin anayasa mahkemesine gideceğini sanmıyorum. Oradan istedikleri cevabı alamayabilirler.
CHP’nin asıl amacı süre değil. Bu süreçte beş yıl da olsa yedi yıl da olsa kendi adaylarının bir sonuç alamayacaklarını biliyorlar. Buradaki hukuki tereddüdü bir iç politika malzemesi yaparak siyaset üretmeyi amaçlıyorlar.
“Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah GÜL, seçildiği gün yürürlükte olan ve henüz değişmemiş anayasaya göre 7 yıllığına seçilmiş ve seçildiği gün, TBMM Başkanı sıfatıyla Sayın Köksal Toptan, “…11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir…” demiştir.
“Anayasa halk oylamasından geçmeden 11. Cumhurbaşkanı seçildiğine göre, süre 7 yıl ve o süre de tamamlanmamıştır. Süre tamamlanınca, bu madde hükmüne göre elbette seçim süreci başlayacaktır.
“Milletvekillerine gelince… Milletvekili seçimi 2007 yılında yapılmış ve milletvekilliği süresi o tarihte anayasaya göre 5 yıl idi. Milletvekilleri bu tarihten sonra 5 yıl görevlerini yapmış, anayasa değişikliğinden etkilenmemişlerdir. Ayrıca milletvekilleri, alacakları karar ile seçim süresini öne alma, yani “Erken seçim” kararı alma yetkisine de sahiptirler. Ancak Cumhurbaşkanlığı süresini “erkene” alma yetkileri yoktur. “(İBRAHİM PEKBAY)
Benim hatırladığım, daha önce, erken seçim kararı, yerel seçimlerle de ilgili olunca kabul edilmemişti. Meclisin kendi seçimini erkene alması uygun bulunmuş, başka bir seçimle gelmiş yerel yönetimlerin sürelerini kısaltan teklif kabul edilmemişti. Beş yıl olacak denilmesi, Cumhurbaşkanı yedi yıl için seçildiği için bir kısaltma ve azil anlamına gelecektir. Anayasa mahkemesi CHP’nin başvurması halinde reddedecektir. Bu yüzden de anayasa mahkemesine gitmeyecektir.