
MEHMET AKİF’İ ANABİLDİK Mİ?
Aşağıda, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan’ın basın toplantısından alıntılar bulacaksınız. İlave söze ne hacet:
“Geçen sene aralık ayı başında (14.12.2010) Muhterem Başbakanımıza konuyu yazılı olarak arz ettik. O metinde yer alan bazı görüşleri bugün kamuoyu ile paylaşmak mecburiyetini hissediyoruz:
“2011 yılı İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul edilişinin 90. Yılı idi. Aynı yılın 27 Aralığı ise, Mehmet Akif’in vefatının 75. Yıldönümü. İki yuvarlak yıldönümünün bir fırsat olduğunu düşünerek yaptığımız teklifler, kabul gördü. Fakat gereğinin yapılması konusunda, bürokrasinin malûm ayak sürümeleri ile karşılaştık.
Program tekliflerimiz yanında, iki temel teklifimiz vardı: Birincisi, 2011 yılının Kültür Bakanlığı tarafından İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif yılı ilan edilmesi. Böylece faaliyetler bütün yıla yayılabilecekti.
İkincisi, İstanbul Boğazına yapılacak 3. Köprüye bir köprü şahsiyet olan Mehmet Akif’in isminin verilmesi.
2011 “Mehmet Akif yılı”nın asıl taraflarından biri de Kültür ve Turizm Bakanlığı idi.
Bakan Ertuğrul Günay, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 90. yıl dönümü olan 12 Mart’ta Taceddin Dergâhı'nda Merkez Kutlama Kurulu’nun kararı üzerine TYB tarafından düzenlenen programa katıldı. Burada, bu yılın en iyi şekilde değerlendirileceğinin müjdesini verdi.
O gün orada Altındağ İstiklâl Marşı Parkı'ndaki İstiklâl Marşı Anıtı'nın ve aynı semtte Mehmet Âkif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin açılışı yaptı.
Yıl içinde Bakanlığın kamuoyuna mal olmuş Mehmet Âkif’le ilgili başka bir faaliyetinden haberdar olamadık. Bu arada, yılsonuna doğru, basın yayın araçları tarafından Mehmet Âkif yılında yapılanlar sorgulanmaya başlandı. Kültür Bakanlığından da merhum şairimizin vefat ettiği İstanbul Beyoğlu’nda Mısır Apartmanındaki dairenin neden hâlâ müze yapılmadığı soruluyordu. Bakanlık cihetinden verilen cevap ilgi çekici idi: “O katta iki daire var, Mehmet Âkif’in hangisinde kaldığını araştırıyoruz!”
Mehmet Âkif Millî Mücadele ve İstiklâl Marşı bilgi şöleninin 416 sayfalık kitabı bugün, büyük şairimizin vefatının 75. Yılında yayınladı. TYB’nin yaptığı 5 Mehmet Âkif bilgi şöleninin kitapları, bugüne kadar Mehmet Âkif’le ilgili benzeri olmayan bir külliyat olarak kültür hayatımıza armağan edildi. Yaklaşık 2 bin sayfalık bu külliyatta 84 ilim ve fikir adamının 131 bildirisi yer alıyor.
Yıl içinde bütün TYB şubelerinde Mehmet Âkif’le ilgili faaliyetler yapıldı. Son olarak Polatlı Temsilciliği aralık ayın başında, Safahat okumalarını başlattı.
Aynı süre içinde, TYB merkezine ulaşan konuyla ilgili taleplere cevap verilmeye çalışıldı. Yurdun her tarafında konuşmalar, konferanslar ve açık oturumlara konuşmacı temin edildi.
Bu çerçevede yaptığımız faaliyetler içinde Kastamonu Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen “91 yıl sonra Mehmet Âkif Kastamonu’da” panelini bilhassa zikretmek istiyoruz. Mehmet Âkif’in Kastamonu Nasrullah Camiinde verdiği Milli Mücadele’nin önemli metinlerinden olan vaazın 91. Yıldönümü dolayısı ile Kastamonu Üniversitesi ile ortaklaşa 18 Kasım 2011 Cuma günü Kastamonu Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantı şehrin hafızasında yerini aldı.
Yılın sonunda, Mehmet Âkif Yılı’nın en önemli faaliyetlerinden biri olarak anılacak Türkçenin 9. Uluslararası Şiir Şöleni’ni Kosova’da yaptık. Kosova’da, yani Mehmet Akif’in baba memleketinde yapılan şölen “Mehmet Âkif’in aziz hatırasına” ithaf edilmişti. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteği ile iki yılda bir ve her defasında dünyanın başka bir ülkesinde düzenlenen Şiir şölenlerinin 9. su 24–27 Kasım 2011 tarihlerinde Kosova’nın Prizren şehrinde 23 ülkeden altmışa yakın şairin katılımı ile gerçekleştirildi ve son gün
Mehmet Âkif’in babasının doğduğu köy ziyaret edilerek ailenin halen köyde yaşayan ve hayatta olan bazı mensupları ile görüşüldü.
Milletler, Mehmet Akif gibi eseri, mücadelesi, hayatı ve ahlâkıyla örnek olan büyük şahsiyetlere bakarak yönünü tayin eder. Böyle büyük insanları hatırlamayı bir yılla sınırlamak elbette mümkün değildir. “