
EĞİTİMDE BAŞARILI MIYIZ?
Son yıllarda yapılan sınavları göz önüne alırsak, eğitimde başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Kayseri istikrarlı bir şekilde sınavlarda ön sıralarda yer almaya devam ediyor. Bu başarıda öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve eğitim yönetiminin mutlak katkılarıyla birlikte yerel yönetimlerin eğitime el atmalarının da önemini ifade etmeliyiz. Kenar semtlerin yoksul ve başarılı öğrencilerine kurs imkânlarının sunulması ve onlarında yarışa katılmaları, bireysel başarının yanına kitlesel başarıyı da eklemiştir.
Soruyu bir başka şekilde soralım.”Eğitim yönetiminde başarılı mıyız?”
Bu soruya aynı kuvvette evet dememiz mümkün değil. Çünkü eğitimin alt yapısını hazırlamakla görevli eğitim yönetimi bu konuda başarısız olmuştur. Şehrimizde hala ikili eğitim yapılmaktadır. Buna rağmen sınıf mevcutları çok yüksektir. Zorunlu ana sınıfı eğitimine ancak yeni başlanılacaktır ve bunun için hala alt yapı müsait değildir. Okullar açıldığında sorun ayna gibi karşımıza çıkacaktır. Şu an okul yönetimleri bunun zorluğunu yaşamaktadırlar.
Uzun yıllardır aynı iktidar ve aynı bürokrasi iş başında olmasına ve sorunlar bilinmesine rağmen gerekli adımların atılmamış olması büyük bir eksikliktir. Diyarbakır’da görev yaparken köylerin ani boşalması nedeniyle görev yaptığım okulda mevcut olması gereken 1200 rakamının üç katına çıkmış ve büyük zorluklar yaşamıştım. Eğitimde alt yapının önemini daha iyi görmüştüm. Normal olmayan şartlarda yaşanmış olan bu durumu, öğretmenlerin fedakârlığı ile aşmaya çalışmıştık. Şimdi Diyarbakır, Kayseri’den daha iyi bir alt yapıya sahip ise eğitim yönetimini başarılı bulabilir miyiz? Üstelik Hayırsever katkısının dorukta olduğu bir zamanda yetersiz derslikler, ikili eğitim gibi sorunlarla boğuşuyorsak. Mevcut iktidarın eğitim bütçesini ve eğitim yatırımlarını nasıl artırdığını da biliyorsak.
Parti il yönetimini, milletvekillerini sorumluluk dışında tutamayız. Ancak asıl ve büyük sorumluluk eğitim yönetimindedir. İhtiyaçlar ve yatırım programları bürokrasi tarafından hazırlanır, takip edilir ve yatırıma dönüşür. İşler böyle yürür.
Kayseri Akın Günlük Gazetesinde Hamdi Altıntaş’ın yazısından bir bölümü buraya aktararak bulunduğumuz yeri bir kez daha hatırlatmak istiyorum:
“CNBC-e Business adlı dergi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 81 il için Yaşam Kalitesi araştırması yaptı. Ve bu araştırma sonucunda da bir sıralama oluştu. Geçen yılki sıralamada 24’üncü olan Kayseri bu yıl iki sıra yükselişle 22’inci sırada yer aldı.”
Eğitimdeki durumumuz ise şöyle:
“Anasınıfı öğretmenine en az öğrenci düşen iller: 57
Anasınıfı dersliğine en az öğrenci düşen iller: 48
İlköğretim öğretmenine en az öğrenci düşen iller: 59
İlköğretim dersliğine en az öğrenci düşen iller: 54
Ortaöğretim öğretmenine en az öğrenci düşen iller: 40
Ortaöğretim dersliğine en az öğrenci düşen iller: 47”
Bu sıralamaya göre eğer Hayırseverlerin katkıları da olmasaydı bizim sıramız 80.lik olurdu. Hayır, hiç de öyle değil diyorsanız. Nüfusun yoğun olduğu yerlerdeki okullara bir uğrayın. İkili eğitim yapan okulların sınıf mevcutlarına bir bakın. El insaf böyle bir dönemde, böyle bir sonuç. Hala görmüyorsak, hazineye küreğin sapını sokmaya devam edelim. Eğitim Yönetimimiz de bu başarılarına başarılar eklesin.