BOYDAK NİÇİN BÖYLE KONUŞMUŞ OLABİLİR?

BOYDAK NİÇİN BÖYLE KONUŞMUŞ OLABİLİR?


“KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, eğitimle ilgili tartışmalara da değinerek, "Türkiye´nin temel sorunlarının başında fukaralık geldiğini, bunun sebebinin de eğitimsizlik olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Okuma yazma oranlarımız her geçen gün artıyor. Bu konuda yapılacak çalışmalar çok derinlemesine incelenmek sureti ile yapılmalı. 8 yıllık eğitimin çok yerine oturduğunu ve çocuklarımıza yarar sağladığını söylememiz lazım. 8 yıldan geriye gidişin bizim için olanaksız olduğunu vurgulamak isterim. Özellikle 8 yılın kesintisiz olarak devam etmesinin Türkiye için çok yararlı olduğunu düşünmekteyim. Zorunlu eğitimin biraz daha artmasını desteklerim" diye konuştu. “

Sekiz yıllık kesintisiz eğitimin meslek liselerinin eğitimine verdiği zararı en iyi sanayici ve iş adamlarının bildiğini zannediyoruz. Geçen yıllar boyunca bu çok tartışıldı. Sanayinin ara eleman ihtiyacı konusunda yaşadığı sıkıntılar bizzat iş adamları tarafından dile getirildi. Açıklamanın sanayici mantığıyla izahı mümkün değil.

Kesintisiz eğitimin ileri ülkelerde olmadığı, çok az geri kalmış ülkede bulunduğu konusundaki bilgiler de çok yazıldı, çok konuşuldu. Eğitimin kademeli olması fikrine itirazın ideolojik nedenlerle olduğu da biliniyor. Siyasi hayatları pahasına bu sistemi getirenler de ideolojik nedenleri saklamadılar. İmam Hatip Liselerine, dolayısıyla dini eğitime yönelişin zararını önleme düşüncesiyle bu sisteme geçtiklerini ifade ettiler. Diğer meslek liseleri dolaylı olarak bundan zarar gördü. Boydak ve ailesinin geçmişi, yaşayış biçimleri, yaptıkları işler, hayırlar göz önüne alındığında bu açıklamanın ailenin yapısına uymadığı da görülecektir. Açıklama aile adına değil, kurum adına yapılmış olsa bile Kayseri Sanayicisinin bilinen özelliklerine de uymamaktadır.

Geriye kalan ihtimaller çok mantıklı olmasa da şöyle sıralanabilir:

Bildiğim kadarıyla Boydak ailesi TÜSİAD üyesidir. Çatı örgütle paralel bir açıklama yapılması söz konusudur. Ancak hiçbir derneğin üyelerinin özgür iradelerini bağlama yetkisi yoktur. Aynı derneğin farklı üyeleri Başkanlarının tersine açıklamalar da yapmışlardır.

Danışmanların hazırladıkları metnin, incelenmeden sunumu olabilir. Bu çok zayıf bir ihtimaldir.

Yine zayıf bir ihtimal de “8 yıllık eğitim”,ile “8 yıllık kesintisiz eğitim” sözlerinin karıştırılmış olmasıdır.

Bu ihtimallerin zayıflığına şuradan geldim. Boydak tarafından başka bir açıklama gelmedi. Yeni bir açıklama ve düzeltme yapılmadı. Demek ki, ilk açıklamadaki düşünceler, kendi düşünceleri.

KAYSO’nun eğitimle ilgili bir açıklama yapması, bir sivil toplum örgütü olarak ülke sorunlarıyla ilgili olması yadırganamaz.

Biz bu yazıyı, sadece bu görüşleri doğru bulmadığımızı söylemek için değil, bu görüşlere temel olan nedenleri öğrenmek için yazıyoruz. Kayserili sanayicilerin eğitimin mutlaka sekiz yıl ve kesintisiz olması gerektiğini niçin istemiş olacaklarını, gerekçelerini bilmek istiyoruz.

Bununla ilgili bir araştırma ve çalışmaları var mı? Bu konuda üyeleri arasında bir araştırma veya anket yapmışlar mıdır?

Açıklanırsa öğrenmiş oluruz.

Google+ WhatsApp